Share

Spring

De tentoonstelling Spring over topdesign, talent en inspiratie laat een uniek drieluik zien van drie generaties Nederlandse en buitenlandse ontwerpers. De presentatie opende op 23 mei tijdens de Designweek in St Petersburg en is daar tot en met 12 juni te zien in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

PREM_Spring_StP_2_460x310.jpg

Miriam van der Lubbe bij de opening van Spring in St. Petersburg.

Curator Miriam van der Lubbe maakte een selectie van ontwerpers die de breedte van het designveld vertegenwoordigen. Zo staan ontwerpers als Piet Hein Eek, Scholten & Baijings en Maarten Baas naast Stefano Marzano (Philips), Corien Pompe (Volvo) en Monika Mulder (Ikea).
Deze topontwerpers schuiven ieder een jonge en getalenteerde ontwerper naar voren, zoals Nienke Sybrandy (Biotopen), Massoud Hassani (Mine Kafon) en Thomas Eurlings (Total Access Jewellery). De reeds gevestigde ontwerpers herkennen iets in deze talenten of bewonderen de jonge ontwerpers om hun originaliteit, eigenwijsheid of professionaliteit.
Ook tonen de gevestigde ontwerpers in de tentoonstelling door wie zij aan het begin van hun carrière geïnspireerd werden. Van deze zogenoemde inspirators zijn in de tentoonstelling publicaties over hun werk opgenomen. Spring legt op deze manier verbindingen tussen de verschillende generaties ontwerpers. Wie leert van wie, en wie is de inspiratiebron voor de ontwerpers van vandaag.

Spring is een samenwerking tussen Premsela, onderdeel van Het Nieuwe Instituut en Capital D, de Design Coöperatie van de Brainport regio Eindhoven en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de Ducth Design Week 2012 in Eindhoven en de Milaan design week 2012.

PREM_Spring_StP_1_460x310.jpgDe tentoonstelling Spring in St.Petersburg.

In de tentoonstelling vertellen topontwerpers wat zij bewonderen in hun jongere en oudere collega’s.

Topontwerper Stefan Scholten (1972) van Scholten & Baijings over talent Lex Pott (1985):
“Zijn werk maakt de verschillende fasen die materiaal doormaakt zichtbaar. Hij poogt industrie en natuur te fuseren door industriële, geometrische vormen te combineren met de meer organische vormen van het ruwe materiaal.”

Topontwerper Monika Mulder (1972) van Ikea over talent Anna Glansén (1986, SE): “Wanneer je haar producten ziet, wil je meer weten en wanneer je de achterliggende ideeën kent, stellen deze nooit teleur. Ze maken de producten zelfs nog interessanter.”

Topontwerper Richard Hutten (1967) over zijn inspirator Gerrit Rietveld (1888 – 1964): “Gerrit Rietveld is altijd een grote referentie geweest. Zijn radicale en innovatieve benadering vormen een bron van inspiratie. Het feit dat zijn ontwerpen voor recordbedragen werden verkocht op veilingen heeft mij ertoe gebracht om al vanaf het begin van mijn carrière limited editions te maken, ver voordat dit in de mode kwam. Daarnaast is Rietveld een van de beste stoelenontwerpers aller tijden.”

Foto: Frozen vase, Studio Wieke Somers, foto: F. Gouset
Spring op de Russische televisie
Spring St. Petersburg Designweek
St. Petersburg Design Week

Datum: woensdag 22 mei - zondag 2 juni 2013
Openingstijden:
dagelijks van 11.00 - 19.00 uur
Locatie:
Peter and Paul Fortres; Nevskaya courtine

, St. Petersburg
 
 
Opening Spring in Milaan 2012
Bekijk slideshow

Het beste van Dutch Design
Tijdens Milaan's Salone 2012