Share

De Gezonde Mens

Het Nieuwe Instituut presenteert van 21 september 2013 t/m 5 januari 2014 De Gezonde Mens, een tentoonstelling over gezondheid als ontwerpdomein in het Designhuis in Eindhoven. Curator Sabine Wildevuur toont hoe technologie, innovatie en ontwerp de zorgsector in de loop van de geschiedenis hebben beïnvloed, en welke mogelijkheden zich nu en in de toekomst aandienen. Het Nieuwe Instituut wil met De Gezonde Mens aandacht vragen voor de belangrijke bijdrage die ontwerpers leveren en kunnen bieden aan het zorgvraagstuk in de samenleving.
De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met Gemeente Eindhoven.
Door de eeuwen heen heeft de wetenschap een enorme hoeveelheid kennis vergaard over het bestrijden en voorkomen van ziekten, niet alleen door het belang van goede voeding en een gezonde leefomgeving te benadrukken, maar ook door de ontwikkeling van hoogwaardige technologie. Ontwerpers zijn altijd nauw bij dat proces betrokken geweest. Wat valt er te leren van het verleden? En welke rol kunnen kunst, toegepaste games, apps, 3D-printen en bijvoorbeeld robots spelen in actuele vraagstukken? 
Goed, Beter, Best toont werk van ontwerpers, onderzoekers en kunstenaars uit de 15e eeuw naast actuele ontwerpen. Van menselijke preparaten van de beroemde Nederlandse anatoom Frederik Ruysch (1638-1731) voorzien van parelkettingen en kanten manchetten, tot de mogelijkheid van lichaamsmodificatie bij baby’s die door kunstenaar-ontwerper Agatha Haines in haar project Transfiguration wordt onderzocht.

Urgentie
“In het maatschappelijke debat moeten we ons niet alleen richten op innovatieve ontwerpoplossingen en technologische verbeteringen maar ook op gedragsverandering, preventie en kwaliteit van leven,” zegt curator Sabine Wildevuur. De urgentie is helder: “In de zorg lijkt het tegenwoordig met name te gaan om kostenbeheersing: de zorg moet efficiënter en goedkoper. Traditionele systemen en denkkaders veranderen. De verzorgingsstaat zoals deze in de jaren ’60 van de vorige eeuw is ingevoerd is in het huidige tijdperk niet meer houdbaar. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan “Do It With Others-zorg”, een concept waarbinnen wordt samengewerkt aan nieuwe zorgoplossingen.” Wildevuur noemt als voorbeelden ondermeer Fablab, waar met behulp van high tech apparatuur ideeën kunnen worden gematerialiseerd, naast het oude verschijnsel Buurtzorg dat opnieuw in opkomst is.  
Wildevuur werkt op het kruispunt van gezondheidszorg, vormgeving, kunst, technologie en wetenschap. Ze studeerde Geneeskunde en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer bij de Verenigde Naties, KNMG, en KNAW. Momenteel is zij werkzaam als hoofd van het Creative Care Lab bij Waag Society te Amsterdam en gastonderzoekster bij de Vrije Universiteit. In september 2013 verschijnt de publicatie Connect: Design for an Empathic Society, over ontwerpen voor senioren, waaraan zij als co-auteur binnen een Europese onderzoeksgroep heeft bijgedragen. Eerder schreef zij het boek Could Science learn from the Arts?, over de relatie tussen kunst en wetenschap, (2009, Bohn, Stafleu en Van Loghum).

Activiteitenprogramma
Naast de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut een activiteitenprogramma met onder andere een summerschool voor studenten, diverse workshops, lezingen, Design Debates en een buitenapotheek tijdens Hallo Cultuur! op 1 september. Meer informatie over het activiteitenprogramma volgt.
Agatha Haines - Transfigurations
Hallo Cultuur!

Het Designhuis doet mee met Hallo Cultuur! op zondag 1 september in Eindhoven. Als voorproefje op de tentoonstelling De Gezonde Mens is Marloes van Bennekom uitgenodigd met haar buitenapotheek. Zij presenteert deze op 1 september van 12.00 tot 17.00 op het plein voor het Designhuis.

Meer informatie over Hallo Cultuur!


Praktische informatie
Opening: vrijdag 20 september, 17:00 uur
Open: 21 september 2013 t/m 5 januari 2014
Openingstijden:
woensdag t/m zondag, 12:00 – 17:00 uur
Adres: Stadhuisplein 3, Eindhoven
Telefoon: +31 (0)40 232 97 20

E-mail: info@designhuis.nl

Entree

Volwassenen: €5,-

Studenten: €3,-

Kinderen t/m 14 jaar: gratis
 
Combitickets Van Abbemuseum & Designhuis
Volbetalende: €12,-

65+: €10,-   

Student: €6,-  


Museumkaarthouders krijgen op vertoon van entreebewijs van het Van Abbemuseum 50 % korting op entree in Designhuis