Share

Basic Instincts

Premsela en OCT (Overseas Chinese Town Enterprises Co) presenteerden van 29 september tot en met 22 november 2012 de tentoonstelling Basic Instincts in de OCT Art & Design Gallery in Shenzhen, China. In samenwerking met Sica, Stichting Internationale Culturele Activiteiten. Basic Instincts toont een vijftal modeontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu. Naast het werk van de modeontwerpers werden objecten, foto’s en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten tentoongesteld. Deze internationale tentoonstelling was in juli 2011 in Berlijn te zien en in juni en juli 2012 in Arnhem.

FC_BI_undefined-landscape_460x310.pngUn-designed met werk van onder andere Monique van Heist en Lex Pott. Foto: Lizzy Kalisvaart. 

(On)Nederlands
Modeontwerpers Iris van HerpenOda PausmaMonique van HeistKlavers van Engelen en Anne de Grijff hebben ieder een geheel eigen stijl en een onderscheidende kijk op mode. Ze maken kledingstukken die soms sculpturaal, maar vaak ook verrassend draagbaar zijn. Tijdens de tentoonstelling zijn ook objecten, foto’s en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten te zien. De ontwerpers werken allemaal vanuit een sterke persoonlijke visie die zich van tekentafel tot eindproduct staande houdt. Basic Instincts laat de unieke Nederlandse modecultuur zien door deze visies te verbeelden in zes bonte landschappen in de Eusebiuskerk. De multidisciplinaire aanpak is karakteristiek voor de Nederlandse modecultuur.

Zes verschillende landschappen
De tentoonstelling bestaat uit verschillende zogenaamde landschappen, ontworpen door Henrik Vibskov. Een spiegelpaleis, upside-down bioscoop en opblaasbare muur maken de tentoonstelling in de Arnhemse Eusebiuskerk tot een kleurrijke en inspirerende belevenis. In ieder landschap speelt één van de modeontwerpers de hoofdrol en staat één thema centraal. 

De landschappen vormen  driedimensionale moodboards die allerlei overeenkomsten tussen de verschillende ontwerpdisciplines tonen. Het zesde landschap is een multimedia-installatie die de wereld van mode laat zien in fotografie en film, met (nieuw) werk van o.a. fotografen Freudenthal / Verhagen en Petrovsky & Ramone.

Basic Instincts in Shenzhen, China
China, tot voor kort nog hoofdzakelijk productieland, richt zich met een nieuwe generatie ontwerpers steeds meer op innovatie en design. In China zijn 2.000 designopleidingen en meer dan een miljoen designstudenten. Net als in Nederland heeft de Chinese overheid de creatieve industrie benoemt tot één van de topsectoren. Ook heeft China de ambitie om meer in buitenlandse markten te investeren. Samenwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines is echter nog een nieuw concept. Basic Instincts laat zien hoe in een open creatieve cultuur ontwerpers specifieke visies kunnen delen. Of dit nu resulteert in mode, producten of architectuur. 

Renilde Steeghs, Ambassadeur Culturele Samenwerking van Buitenlandse Zaken heeft de tentoonstelling in China geopend. Voorafgaand aan de opening vond een forum plaats over de Nederlandse en Chinese creatieve cultuur. Met bijdragen van Wang Xu, Christine Vroom, Timo de Rijk, Luca Marchetti, Lex Pott, Anne de Grijff, Siba Sahabi, Sharon Geschiere en Nanne de Ru.
Naast de tentoonstelling was er ook een randprogramma met onder andere lezingen van Ruud Visschedijk (Nederlands Fotomuseum) en Luca Marchetti en Emanuele Quinz (Mosign, curatoren Basic Instincts) over mode en design in de context van kunst. Ook waren er presentaties van modeontwerper Anne de Grijff en productontwerper Lex Pott over Basic Instincts in Beijing tijdens de Beijing Design Week. Het Rockbund Art Museum (RAM) in Shanghai organiseerde i.s.m. DutchDFA op 25 november 2012 de bijeenkomst Fashart! waarbij José Teunissen (professor modecultuur en RVT Premsela) een lezing gaf.

Partners
SICA en het Chinese ontwikkelingsbedrijf OCT hebben een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met het doel om culturele uitwisseling tussen Nederland en China te stimuleren. De Premsela tentoonstelling Basic Instincts reist naar Shenzhen als onderdeel van dit partnerschap. Basic Instincts in de OCT Art & Design Gallery is een samenwerking van Premsela, OCT en Sica. Het project is in 2011 ontwikkeld binnen het DutchDFA programma. 

Premsela ontwikkelde deze tentoonstelling in nauwe samenwerking met een internationaal creatief team:
José Klap en Sandor Lubbe (Zoo Magazine) - creative direction
Luca Marchetti en Emanuele Quinz (Mosign) - artistic curation
Henrik Vibskov - exhibition design

Deelnemende ontwerpers per landschap:

Un-designed: Monique van Heist, Lex Pott, Pieke Bergmans, STEALTH.unlimited

Slow Forward: Iris van Herpen, Siba Sahabi, Paula Arntzen, Studio Jo Meesters, Georgios Maridakis, BCXSY, Doepel Strijkers

Soft Future: Klavers van Engelen, Pascal Smelik, Glithero, Sharon Geschiere, Bo Reudler Studio, Powerhouse Company

Metropolitan Sleek: Anne de Grijff, WHIM architecture, Scholten & Baijings

Perspectives: Oda Pausma, Frederike Top, Daphna Laurens, Gionata Gatto (Studio Atuppertu), Anne Holtrop

Panopticon: Blommers/Schumm, Petrovsky & Ramone, Matthias Vriens McGrath, Morad Bouchakour, Paul Kooiker, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Freudenthal/Verhagen, Sandor Lubbe, Marcel van der Vlugt, Erwin Olaf, Hester Scheurwater, Joost Vandebrug 

Foto: Lizzy Kalisvaart
 
Basic Instincts in Shenzhen
Bekijk slideshow

 
Video Basic Instincts Arnhem
Bekijk de video hier
Foto's Basic Instincts Arnhem
Bekijk slideshow

Video opening Berlijn 2011
Impression opening
Foto's Opening Berlijn 2011
Foto's door Trevor Good

Preview 23 maart 2011
Bekijk de slideshow