Basic Instincts Arnhem

Premsela en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteerden van zaterdag 2 juni t/m zondag 29 juli 2012 de modetentoonstelling Basic Instincts; Nederlandse mode in context in de Eusebiuskerk in modestad Arnhem. Basic Instincts toonde een vijftal modeontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu. Naast het werk van de ontwerpers werden objecten, foto’s en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten tentoongesteld. Deze internationale tentoonstelling was in juli 2011 in Berlijn te zien en zal van 29 september tot en met 22 november te zien zijn in de OCT Art & Design Gallery in Shenzhen, China.

(On)Nederlands
Modeontwerpers Iris van Herpen, Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen en Anne de Grijff hebben ieder een geheel eigen stijl en een onderscheidende kijk op mode. Ze maken kledingstukken die soms sculpturaal, maar vaak ook verrassend draagbaar zijn. Tijdens de tentoonstelling zijn ook objecten, foto’s en schaalmodellen van productontwerpers, fotografen en architecten te zien. De ontwerpers werken allemaal vanuit een sterke persoonlijke visie die zich van tekentafel tot eindproduct staande houdt. Basic Instincts laat de unieke Nederlandse modecultuur zien door deze visies te verbeelden in zes bonte landschappen in de Eusebiuskerk. De multidisciplinaire aanpak is karakteristiek voor de Nederlandse modecultuur.

Zes verschillende landschappen
De tentoonstelling bestaat uit verschillende zogenaamde landschappen, ontworpen door Henrik Vibskov. Een spiegelpaleis, upside-down bioscoop en opblaasbare muur maken de tentoonstelling in de Arnhemse Eusebiuskerk tot een kleurrijke en inspirerende belevenis. In ieder landschap speelt één van de modeontwerpers de hoofdrol en staat één thema centraal.
De landschappen vormen  driedimensionale moodboards die allerlei overeenkomsten tussen de verschillende ontwerpdisciplines tonen. Het zesde landschap is een multimedia-installatie die de wereld van mode laat zien in fotografie en film, met (nieuw) werk van o.a. fotografen Freudenthal / Verhagen en Petrovsky & Ramone.ArtEZ Fashion Masters

Tijdens de looptijd van Basic Instincts presenteert ArtEZ Fashion Masters in de Eusebiuskerk NO SHOW, een korte film van Team Peter Stigter. Zie ook www.no-show.org.Arnhemse mode-activiteiten
Tijdens de looptijd van de expositie organiseerden verschillende Arnhemse organisaties modeactiviteiten. Download de pdf voor een verslag van deze activiteiten.Partners

Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) presenteerden Basic Instincts in de Eusebiuskerk in Arnhem. Basic Instincts is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Arnhem de Provincie Gelderland en Stichting Arnhem Ambassadeurs. De tentoonstelling is onderdeel van het DutchDFA programma.

Premsela ontwikkelde deze tentoonstelling in nauwe samenwerking met een internationaal creatief team:
José Klap en Sandor Lubbe (Zoo Magazine) - creative direction
Luca Marchetti en Emanuele Quinz (Mosign) - artistic curation
Henrik Vibskov (website) - exhibition design

De installatie van Oda Pausma lijkt met de tientallen gootsteenontstoppers op een stekelig berglandschap. Foto: Lizzy Kalisvaart.
Video opening Arnhem
Basic Instincts Arnhem
Gratis iPad catalogus
Download hier de uitgebreide catalogus van Basic Instincts voor iPad, met veel extra informatie, video’s en beeldmateriaal.