Share

A Fashion Odyssey

De tentoonstelling A Fashion Odyssey was van 14 april tot 20 mei 2012 in het Designhuis te zien. A Fashion Odyssey toonde duurzame modeontwerpen van drie jonge ontwerpers: Iñiy Sanchez, Elsien Gringhuis en Berber Soepboer. Deze modeontwerpers kregen de opdracht om in hun ontwerp duurzaamheid en mode te combineren. Ook was hier de film te zien over hun ontwerpproces, waarin de ontwerpers het publiek deelgenoot maken van hun vragen en keuzes.

Duurzaamheid
Duurzaamheid in de mode staat al lange tijd in de belangstelling. Steeds meer merken komen met groene lijnen, en maken op hun website bekend hoe en waar er geproduceerd wordt. Het doorzien van de hele productieketen, van vezel tot confectie, is echter zo complex dat de vraag wat precies duurzaam is, nog altijd niet beantwoord is. De tentoonstelling is op 14 april 2012 geopend tijdens het Museumweekend door Javier Barcala, die met zijn platform The Believers intensief bezig is met duurzaamheid en mode. De tentoonstelling is nog tot 20 mei te zien voor publiek.

Symposium 2011

De tentoonstelling is in 2011 ontstaan in het kader van het gelijknamige symposium over mode en duurzaamheid (een samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten, studium generale dAcapo, modelectoraat). Tijdens de Arnhem Modebiënnale vond het symposium A Fashion Odyssey plaats op 16 juni 2011. Hier draaide het om de vraag of het modesysteem misschien aan een verandering toe is. Want 'mode' en 'duurzaamheid’ zijn vanwege de enorm hoge omloopsnelheid vooralsnog een niet te rijmen paradox.

Om mode in alle opzichten duurzaam te maken is het noodzakelijk om mode als consumptiegoed cultuurfilosofisch onder de loep te nemen. Enkele sprekers waren André Veneman (directeur duurzaamheid AKZO Nobel), Carlos Teixeira (Department of Design, Parsons, New School for Design), Catarina Midby (trendcoördinator Stockholm). De dag werd gemodereerd door David Shah, trendwatcher en director of Metropolitan Publishing BV. Onderdeel van de programmering was een modeshow met duurzame modeontwerpen door jonge modevormgevers. Deelnemende ontwerpers waren Berber Soepboer, Elsien Gringhuis, Gomes Esser Design, STAT, NŌN by KIM, IVANAhelsinki en Rosanne Bergsma.


Ontwerp: Iñiy Sanchez Foto: Roel van Tour
About the process of creation
Bekijk hier film