Share

Premsela Design Stories

Door middel van de Premsela Design Stories vertellen Premsela en NAi010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis. In deze verhalen staat een iconisch object centraal dat kenmerkend is voor een bepaalde periode en dat belangrijk is voor de ontwikkeling van het designveld.
Premsela zet zich in voor de groei van de Nederlandse vormgeving. Design heeft daarbij niet alleen een culturele, maar ook een sociale en economische betekenis. Design draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, relevante technische ontwikkelingen en cultuur. Hierbij werkt Premsela intensief samen met een groot aantal nationale en internationale partners, culturele instituten en bedrijven. Premsela initieert en ondersteunt onder andere publicaties over Nederlands design. Het instituut ondersteunt toegewijd onderzoek voor het behouden en toegankelijk maken van het Nederlands cultureel erfgoed voor een breed publiek. Dit komt onder andere tot uiting in de Premsela Design Stories, waarin zowel jonge auteurs als gevestigde namen hun onderzoekresultaten presenteren en een iconisch object in nieuw daglicht zetten.  

De eerste titel in de serie verscheen in 2011: De stoel van Rietveld door Marijke Kuper met een documentaire van Lex Reitsma. Deze publicatie was een groot succes en verkocht in rap tempo uit. Aan de presentatie van het tweede deel uit de serie, De stijl van het Stedelijk door Frederike Huijgen wederom met een documentaire van Lex Reitsma, wordt ook de presentatie van de heruitgave van deel 1 gekoppeld. In het najaar worden achtereenvolgend ook de volgende delen uit de serie gepresenteerd: De Nederlandse Fiets door Zahid Sardar, De stoel van Friso Kramer door Yvonne Brentjens.