Share

Pastoe

Pastoe bestaat 100 jaar. Speciaal voor het jubileum verschijnt bij nai010 uitgevers het boek Pastoe: 100 jaar vernieuwing in vormgeving, geschreven door auteur en designcriticus Gert Staal en curator Anne van der Zwaag. Het jubileumboek geeft een terugblik op de afgelopen eeuw, maar kijkt ook vooruit met een moderne visie op wonen, interieur en design. 

100 jaar vernieuwing in vormgeving
Het boek Pastoe: 100 jaar vernieuwing in vormgeving is mede een initiatief van Premsela. Premsela brengt hiermee de Nederlandse designgeschiedenis onder de aandacht van een breed publiek.
De Nederlandse uitgave wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 23 februari. De Engelse versie wordt gepresenteerd tijdens Salone del Mobile in Milaan op maandag 13 april, de officiële verjaardag van Pastoe.

Tentoonstelling in de Kunsthal
Dit jaar bestaat het Nederlandse design meubelmerk Pastoe 100 jaar. Van zaterdag 23 februari tot en met zondag 2 juni 2013 presenteert de Kunsthal Rotterdam de omvangrijke tentoonstelling 'Like Pastoe: 100 jaar vernieuwing in vormgeving'. Daarnaast verschijnt er een boek en is er speciaal voor het jubileum een kast ontworpen. Gerenommeerde nationale en internationale creatieven uit de design wereld leveren een bijdrage aan de programmering vanuit hun eigen discipline.
 
De tentoonstelling is door curator Anne van der Zwaag verdeeld in drie thema's. Onder het thema historie valt een selectie - gemaakt door onder andere beeldend kunstenaar Krijn de Koning - van de Pastoe collectie in de vorm van meubels, schetsen, publicaties, foto's, posters en advertenties. Aan de hand van het tweede thema, omgeving, projecteert Pastoe zijn visie op de architectonische ruimte. Architect Anne Holtrop ontwerpt samen met Krijn de Koning drie zogeheten 'pavilions': individuele ruimtes - verschillend in vorm, kleur, materiaal en licht - waarin meubels van Pastoe uit verschillende jaren gecombineerd worden gepresenteerd. Het thema vernieuwing is vertaald naar nieuwe objecten en ideeën door ontwerpers Konstantin Grcic en Naoto Fukasawa, architect Claudio Silvestrin en het fotografenduo Scheltens & Abbenes.

Leather Lounge Chair LL04 - Pastoe, Maarten Van Severen, 2004
Tentoonstelling 'Like Pastoe'

Jubileumtentoonstelling in het teken van 100 jaar vernieuwing in vormgeving.

Datum: 23 februari t/m 2 juni
Locatie: Kunsthal Rotterdam