Share

Open Design Now

De publicatie Open Design Now: Why Design Cannot Remain Exclusive verscheen op 2 juni 2011. Dit is het eerste allesomvattende boek over open design en belicht zowel oorsprong, de stuwende krachten van het moment als ook toekomstscenario's. Welke consequenties en mogelijkheden biedt deze verandering voor het ontwerpvak? In Open Design Now komen de belangrijkste sleutelfiguren uit de wereld van het open design aan het woord.

Why Design Cannot Remain Exclusive
De drastisch toegenomen toegankelijkheid van goedkope, computergestuurde productietechnieken (zie item De Wereld Draait Door over 3D-printers voor de consumentenmarkt) is één van de vele ontwikkelingen waar de designer mee te maken heeft, en een belangrijke redenen waarom design niet langer exclusief kan zijn. 'Open Design zal alles veranderen, voor iedereen', stelt Paul Atkinson in Open Design Now. Hoe? Dat is niet nog niet precies duidelijk, maar de teneur van het boek is positief en sociaal. Volgens jurist Andrew Katz profiteren ontwerpers van een 'socialere modus van creativiteit' en Joost Smiers pleit tégen copyright en bestsellers, vóór 'well-sellers'. Regine Debatty van We Make Money Not Art beschrijft het als volgt: 'Even if it is not yet acknowledged by the creators and buyers who gather in Milan each spring for the Salone del Mobile, open design has the potential to change design as we know it.'

Designers
Open Design Now is het eerste allesomvattende boek over open design en belicht zowel oorsprong, de stuwende krachten van het moment als ook toekomstscenario's. Natuurlijk komen ook ontwerpers aan het woord. Open ontwerpers van het eerste uur leggen uit hoe zij werken en hoe ze daarmee geld verdienen. Joris Laarman stelt dat de modernisten open source hadden gewerkt als dit toen mogelijk was geweest. Hij onderkent de revolutionaire kracht van de veranderingen en voorziet een toekomst waarin zijn ontwerpen voor iedereen downloadbaar zijn. In dat licht is een interview met Renny Ramakers van Droog interessant, waarin zij vertelt over de plannen voor downloadbaar (Droog)design.

Initiatief
De drie initiatiefnemers van dit boek – Premsela, Creative Commons Nederland en Waag Society – vertegenwoordigen drie verschillende, maar complementaire perspectieven op design: ontwerpen, delen en innoveren. In het (Un)limited Design project dat we twee jaar geleden startten kwamen deze uitgangspunten als vanzelf samen. De eerste editie van de (Un)limited Design Contest was een experiment in open design. Deelnemers konden hun productontwerp insturen op voorwaarde dat ze de digitale blueprint deelden, zodat anderen het ontwerp konden aanpassen en verbeteren. Of het ontwerp fabriceren in een van de Fab Labs. Door de Creative Commons licenties was het mogelijk ontwerpen te delen, zónder af te zien van het auteursrecht. De wedstrijd leverde innovatieve en inspirerende ontwerpen op en vormde de directe aanleiding voor Open Design Now.

De publicatie Open Design Now; Why Design Cannot Remain Exclusive is mede mogelijk gemaakt door het Dutch Design Fashion Architecture programma.

72 pagina's telt de Visual Index, een soort Open Design ABC. Van 'Activism' tot 'Wys=/Wyg' (what you see is not what you get). Aesthetics: 2D toont een keur aan 3D-objecten opgebouwd uit tweedimensionale lagen: snel en makkelijk realiseerbaar met de lasersnijder.
Colofon
Uitgever: BIS Publishers
Redactie: Bas van Abel, Lucas Evers, Roel Klaassen, Peter Troxler
Concept/design: Hendrik-Jan Grievink
Verkrijgbaar: voorjaar 2011
Verkoopprijs: €29,90
ISBN: 978-90-6369-259-9

Opendesignnow.org
Open Design Now gaat open Iedereen maand komen er artikelen, cases en pagina's uit de Visuele Index online. Zo gaat Open Design Now ook letterlijk open op www.opendesignnow.org.

Video boeklancering
Bekijk hier voor een impressie
 
Open Design Now. Jetzt!
Bespreking op Designkritik.dk