Share

Het Gedrukte Boek

Op dinsdag 7 februari 2012 werd de publicatie Het gedrukte boek een visuele geschiedenis bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling. Het gedrukte boek biedt een breed historisch overzicht van de westerse boekvormgeving en toont het boek in al zijn verschijnigsvormen: als wegwerppocket, prestigeboek, ‘machine a lire’ beeldboek, naslagwerk en kunstwerk. Het rijk geïllustreerde boek is verschenen bij Amsterdam University Press.

Presentatie
Gastsprekers bij de opening van de tentoonstelling en presentatie van het boek waren onder meer Alice Rawsthorn (GB), ontwerpcriticus en journalist van de International Herald Tribune en The New York Times. De eerste exemplaren van het boek werden door Cees W. de Jong uitgereikt aan Derek Birdsall, Helmut Brade, Irma Boom en Joost Grootens, die met hun werk in het boek en de tentoonstelling zijn vertegenwoordigd.

Het gedrukte boek
De publicatie Het gedrukte boek geeft een overzicht van bijzonder vormgegeven boeken van de middeleeuwen tot nu. Het toont het boek in al zijn verschijningsvormen: als wegwerppocket, prestigeboek, ‘machine à lire’, beeldboek, naslagwerk of kunstwerk. Het naslagwerk dat is samengesteld door Mathieu Lommen, conservator grafische vormgeving van de Bijzondere Collecties.  

Tentoonstelling
De expositie bevat beroemde boeken uit voorgaande eeuwen, van drukkers als Nicolas Jenson, Aldus Manutius, Christoffel Plantijn en Giambattista Bodoni. Drukkershandboeken illustreren hoe het productieproces door de tijd heen verandert, en kalligrafieboeken en letterproeven geven een gevarieerd beeld van de ontwikkeling van de letter. Veel aandacht krijgt het moderne, industrieel vervaardigde boek met ontwerpers en kunstenaars als Fernand Léger, El Lissitzky, A.M. Cassandre, Jan Tschichold en Irma Boom. De jongste voorbeelden laten zien hoe Het gedrukte boek meer en meer een statement wordt tegenover het e-book.

Voor dit unieke overzicht is geheel geput uit de verzamelingen van de Bijzondere Collecties. Het tentoonstellingsontwerp is van het Amsterdamse ontwerpbureau Experimental Jetset. De tentoonstelling en publicatie werden mede mogelijk gemaakt dankzij Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode.

Uitnodiging door Experimental Jetset
Presentatie en opening

Opening van de tentoonstelling en de boekpresentatie

Datum: dinsdag 7 februari
Tijd: 17.00 uur
Plaats: Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411


 
Praktische informatie

Tentoonstelling

The Printed Book: a visual history
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam
Datum: 6 februari t/m 13 mei 2012
Plaats: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Openingstijden: di-vrij 10-17 uur, za-zo 13-17 uur
Ga voor meer informatie naar www.bijzonderecollecties.uva.nl


 
Praktische informatie

Publicatie

Het gedrukte boek: een visuele geschiedenis
Samengesteld: door Mathieu Lommen
ISBN: 978 90 8148 923 2
Prijs: ca. € 49,50
Verschijnt: bij Amsterdam University Press
Full colour, 455 pagina's