Share

Grafisch Geluk

Grafisch Geluk is een rijk geïllustreerde publicatie waarin schrijver en journalist Bas van Lier de rijke geschiedenis beschrijft van steendrukkerij de Jong & Co, die door veel ontwerpers als de beste van Nederland werd beschouwd. Het boek is vormgegeven door Trapped in Suburbia en uitgegeven door Lecturis publishing.

HH_Steendrukkerij-de-Jong_B.png

 

International Design Award
De publicatie Grafisch Geluk won in mei 2012 zilver bij de International Design Awards in de categorie Graphic Design - Books. Ook de tentoonstelling Grafisch Geluk viel in de prijzen: deze won zilver in de categorie Graphic Design - Signs, Exhibits and POP Displays.
 

Steendrukkerij de Jong & Co
Op 20 oktober 2011 presenteerde Premsela de publicatie Grafisch geluk. Steendrukkerij de Jong & Co, 1911 - 1994, vrijplaats voor ontwerpers in Museum Hilversum. Dit gebeurde bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling. Bas van Lier deed in opdracht van Premsela het onderzoek naar steendrukkerij de Jong & Co, van 1911 tot 1994 gevestigd in Hilversum. Bij deze kwaliteitsdrukker werkte de voorhoede van de Nederlandse ontwerpwereld. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw vormde het bedrijf een knooppunt voor de culturele voorhoede. Ontwerpers kregen hier alle ruimte om te experimenteren met druktechnieken. Met de toonaangevende Kantinetentoonstellingen en de uitgave van de beroemde Kwadraat-Bladen begaf de drukkerij zich op het snijpunt van grafische vormgeving, beeldende kunst, literatuur, architectuur en muziek.

HH_GrGeluk_spread_460x310.png 

Foto: Trapped in Suburbia

Publicatie
Tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling heeft Premsela de publicatie Grafisch geluk: steendrukkerij de Jong & Co, 1911-1994, vrijplaats voor ontwerpers gepresenteerd. Dit rijk geïllustreerde boek door schrijver en designjournalist Bas van Lier beschrijft de geschiedenis van deze kwaliteitsdrukkerij die door veel ontwerpers als de beste van Nederland werd beschouwd. Het boek is vormgegeven door Trapped in Suburbia en uitgegeven door Lecturis Publishing, en is te koop bij de tentoonstelling, in de boekhandel en via Lecturis.

HH_Steendrukkerij-de-Jong_S.png 

Tentoonstelling
De tentoonstelling Grafisch Geluk, 100 jaar grafische vormgeving NL, sloot 5 februari 2012 en was een groot succes. Museum Hilversum besteedde in de tentoonstelling, niet alleen aandacht aan steendrukkerij de Jong maar ook aan de hieraan gebonden ontwerpers. Hiermee wordt de ontwikkeling van het grafische vak in de afgelopen eeuw in beeld gebracht. Bovendien besteedde de tentoonstelling aandacht aan grafisch ontwerpers die op dit moment de voorhoede vormen. Zij bezingen, ondanks de technologische vooruitgang, in alle toonaarden de liefde voor het (typo)grafisch ontwerp en een ambachtelijk werkproces. Met deze gelijktijdige terug- en vooruitblik vanuit het perspectief van het ambacht, beschouwt de tentoonstelling de ontwikkelingen in het grafische vak, dat juist nu enorm in beweging is.

Foto: Trapped in Suburbia
Presentatie Grafisch Geluk
Bekijk de slideshow.

Specificaties Publicatie
Titel: Grafisch geluk. Steendrukkerij de Jong & Co, 1911 - 1994, vrijplaats voor ontwerpers
Initiatief: Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode
Uitgave en bestellen
: Lecturis publishing
Auteur
: Bas van Lier
Ontwerp
: Trapped in Suburbia
Taal
: Nederlands
Pagina’s:
80
Afmeting
: 240 x 340 mm
Verkoopprijs incl btw
: €35,-
ISBN nummer
: 978-90-70108-59-5 
Lorem ipsum dolor sit amet