Share

De stoel van Rietveld

De eerste publicatie in deze serie is De stoel van Rietveld, uitgegeven in samenwerking met Nai010 Uitgevers. De stoel van Rietveld bestaat uit een boek en film waarin kunsthistorica Marijke Kuper onderzoek doet naar de ontstaansgeschiedenis, het gebruik en de receptie van deze moderne klassieker.
De Rood-blauwe stoel van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld figureert sinds 2006 als beeldicoon van De Stijl in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast is de stoel opgenomen in belangrijke museumcollecties over de hele wereld. Maar nooit eerder is het verhaal achter deze stoel verteld. Welke mensen hebben er op gezeten, waar heeft de stoel gestaan en hoe is deze stoel door nationale en internationale musea ontvangen. Lex Reitsma maakte de gelijknamige film en is verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van het boek.

De stoel van Rietveld is een boek en publicatie waarin kunsthistorica Marijke Kuper onderzoek deed naar de ontstaansgeschiedenis, het gebruik en de receptie van deze moderne klassieker. Het boek bevat nieuwe feiten en beeldmateriaal en een overzicht van alle tot nu toe bekende, vooroorlogse exemplaren van de stoel. In de documentaire van grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma reconstrueert meubelrestaurateur Jurjen Creman de eerste, verdwenen uitvoering van de stoel. Hoogleraar Erik A. de Jong vertelt aan de hand van familiefoto's en brieven hoe zijn grootouders in de jaren twintig van de vorige eeuw leefden met hun Rietveldmeubels. In scherp contrast daarmee staan beelden van veiling en kunsthandel die laten zien dat de stoel vandaag zijn oorspronkelijke functie heeft verloren en in plaats daarvan een iconische waarde heeft gekregen die zich laat uitdrukken in de astronomische bedragen die ervoor worden betaald.

Over de auteurs

Lex Reitsma is grafisch ontwerper en filmmaker. Marijke Kuper, auteur van De stoel van Rietveld, overleed vorig jaar. Zij was kunsthistoricus gespecialiseerd in vormgeving en architectuur van de twintigste eeuw. Marijke Kuper was een onafhankelijk internationale expert op het gebied van het leven en werk van de Nederlandse architectect en ontwerper Gerrit Rietveld.  

Premsela Design Stories

De stoel van Rietveld is deel 1 in de serie Premsela Design Stories. In deze serie belichten Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en nai010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis. In deze uitgaven staan iconische objecten centraal die kenmerkend zijn voor een bepaalde periode en die van belang zijn binnen de ontwikkeling van de wereld van het design. Op 28 september wordt in het Stedelijk Museum - tijdens een evenement omtrent de verschijning van het tweede deel van de Premsela Design Stories, namelijk De stijl van het Stedelijk – ook de herdruk gepresenteerd.

Reconstructie stoel van Rietveld, foto Michel Claus
Verkoopinformatie
Titel: De stoel van Rietveld
Auteur: Marijke Kuper

Film en vormgeving: Lex Reitsma
Nederlands/Engelse editie

Premsela Design Stories

Uitgever: nai010 uitgevers

ISBN:
pagina’s, paperback + dvd
Prijs: €19,95

Verkrijgbaar via www.naibooksellers.nl en in de (online) boekwinkel.