Share

De schoen van Jan Jansen

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van schoenontwerper Jan Jansen verscheen afgelopen week De schoen van Jan Jansen, een publicatie over zijn bekende en veelbekroonde Bamboeschoen. Dit is de vijfde uitgave in de serie Premsela Design Stories, waarin iconen uit de Nederlandse designgeschiedenis centraal staan.
Jan Jansen (1941) is Nederlands’ bekendste schoenontwerper. Hij maakt al 50 jaar furore met zijn wulpse, barokke en experimentele schoenen. In 1973 brak hij internationaal door met zijn inmiddels wereldberoemde Bamboeschoen, een icoon dat door zowel mode- als kunstliefhebbers wordt gewaardeerd. Auteur Lisa Goudsmit onderzoekt in deze publicatie de Bamboeschoen als mode- en als kunstobject en beschrijft hoe dit schoenontwerp uitgroeide tot een icoon dat zijn ontwerper een minstens even iconische status bezorgde.

De Bamboeschoen
De schoen van Jan Jansen vertelt hoe het ontwerp voor de schoen ontstond en hoe die vervolgens, in verschillende fasen en in verschillend vormgegeven versies en materialen,werd geproduceerd. Uiteraard wordt ook aandacht geschonken aan andere ontwerpen uit Jan Jansens uitgebreide oeuvre. Daarnaast onderzoekt Goudsmit de vermeende kopie door Prada in 2005, door Jansen cynisch ‘een liefdevolle adoptie’ genoemd, en de mogelijke invloed die deze kopie had op het imago van zowel de schoen als de ontwerper. Ook wordt gekeken naar de invloed van Jan Jansen op hedendaagse schoenontwerpers.

Over de auteur

Lisa Goudsmit (1986) is ontwerphistorica en journaliste, met een speciale interesse voor het snijvlak van mode, design en kunst. In het boek komen vele professionals aan het woord die beïnvloed zijn door Jansen’s werk, zoals meubelontwerper Jan des Bouvrie, Hans Kemmink van ontwerpduo Puck & Hans, Karin Bloemen, Rem D. Koolhaas van United Nude, en sieradenontwerper Hans Appenzeller.

Over Premsela Design Stories


De Schoen van Jan Jansen is het vijfde deel in de serie Premsela Design Stories. In deze serie belichten Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en nai010 uitgevers verhalen uit de Nederlandse designgeschiedenis. In deze uitgaven staan iconische objecten centraal die kenmerkend zijn voor een bepaalde periode, en die van belang zijn binnen de ontwikkeling van de wereld van het design.

Ontwerper Jan Jansen met auteur Lisa Goudsmit, foto: Lizzy Kalisvaart
Verkoopinformatie
Titel: De schoen van Jan Jansen
Auteur: Lisa Goudsmit
Vormgeving: Lex Reitsma
Nederlands/Engelse editie
Premsela Design Stories
Uitgever: nai010 uitgevers in samenwerking met Het Nieuwe Instituut
ISBN: 978 94 6208 048
160 pagina’s, paperback
Prijs: €19,95
Verkrijgbaar via www.naibooksellers.nl en in de (online) boekwinkel.