Share

Bewaar als...

Voor (grafisch) ontwerpers schreef Karin van der Heiden in samenwerking met Premsela een beknopte handleiding over hoe zij hun werk duurzaam digitaal kunnen bewaren. Digitale informatie is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving, maar digitale objecten zijn veel kwetsbaarder dan wij denken. Snelle technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de gemiddelde levensduur van digitale informatie slechts vijf jaar is. Iedereen die denkt te kunnen vertrouwen op zijn digitale geheugen kan er maar beter voor zorgen dat dit geheugen over een paar jaar nog toegankelijk is.

We creëren, bewerken, verzamelen en versturen dagelijks digitale documenten. Een deel willen we ook voor langere termijn beschikbaar houden maar dat gaat niet vanzelf. Digitale documenten hebben specifieke eigenschappen, waardoor bekende bewaarmethoden, zoals die we voor papier kennen, niet kunnen worden gebruikt. Om digitale informatie te kunnen interpreteren – leesbaar en bewerkbaar te houden – zijn we afhankelijk van hard- en software, veilige opslagmedia, passende kabels en een intacte bitstream. Zodra één van de schakels ontbreekt is een digitaal document verloren.

Het verlies van digitale documenten is om veel redenen niet gewenst. Informatie over digitale duurzaamheid is maar moeilijk te vinden en bewezen stragieën sluiten vaak niet goed aan bij de eigen situatie.
Om digitale documenten langer te kunnen blijven gebruiken moet er vanaf de eerste dag goed voor worden gezorgd. Waar je aan moet denken, welke dingen je moet doen of laten, is beschreven in de folder en op de website Bewaarals.nl.

De handleiding wordt verspreid in samenwerking met de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Wilt u extra exemplaren ontvangen, neem dan contact op met het servicecentrum van Het Nieuwe Instituut.

Bewaar als…vuistregels digitaal archiveren, tekst: Karin van der Heiden, vormgeving: Max Kisman