Share

Nationaal Ontwerp Archief (NOA)

De nieuwe interface van het Nationaal Ontwerp Archief (NOA) is online: www.nationaalontwerparchief.nl. Het NOA is een centraal digitaal overzicht van de verspreide collectie ontwerp-erfgoed in Nederland. Archieven, museale collecties en biografische gegevens van 500 Nederlandse ontwerpers, galeries, verenigingen, bureaus en bedrijven zijn erin te vinden. Binnen een longlist van 2000 ontwerpersnamen. Het NOA geeft talloze betekenisvolle dwarsverbanden en verwijzingen naar erfgoedinstellingen, archiefinventarissen, museumcollecties en afbeeldingen.

Centraal overzicht van het verspreide ontwerp-erfgoed
Het NOA toont gegevens uit databases van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie). Het gaat om het Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa) en RKDartists&. Deze verzameling van gegevens is het resultaat van een jarenlang samenwerkingsverband van RKD, NAi en Premsela (Masterplan en Inhaalslag Vormgevingsarchieven). Binnen het NOA wordt deze archiefinformatie op een betekenisvolle manier gecombineerd met afbeeldingen en beschrijvingen uit relevante museale collecties. Zo biedt het een extra venster op de Nederlandse collectie vormgeving. De interface van het NOA is ontwikkeld samen met Picturae.

Je kunt zoeken op ontwerpersnaam en naar archieftitels om te zien of en waar archiefmateriaal beschikbaar is. Je kunt filteren op soort materiaal (foto's, brieven, ontwerptekeningen, maquettes etc.). Je kunt gericht specifieke archieven en collecties vinden maar je ook laten meevoeren en verrassen door de historische feiten van het rijke Nederlandse ontwerp-erfgoed.

Aanvullingen op datums en verblijfplaatsen vermelden we graag in het NOA. Ook je archief aanmelden kan via het loket NOA.

Bij het NOA kan je advies vragen over zelf archiveren en het onderbrengen van archieven en collecties. Brochures hierover zijn beschikbaar: Het ontwerpproces bewaard en Bewaar als... (ook Engelstalig, Save as..., op aanvraag bij secretariaat@premsela.org.

Premsela coördineert het Nederlandse design en mode-erfgoed via het Nationaal Ontwerp Archief (NOA). Dat gebeurt in samenspraak met musea en archiefinstellingen die de archieven en collecties onderbrengen en toegankelijk maken, met name de erfgoedclusters.

Een voorproef van de NOA interface
Vragen over archieven?
Wilt u gegevens doorgeven over archieven van vormgevers, neem contact op met het Loket NOA. Daar kunt u ook terecht met vragen over archiveren. Mail naar Loket NOA of bel 020 3449443.

 
Erfgoedclusters
Ga naar pagina

Interview in Museumtijdschrift
NOA's rol voor het ontwerp-erfgoed