Share

Modekern toont archief Piet Paris

Modekern maakt het bijzondere archief van mode-illustrator, art-director en productontwikkelaar Piet Paris openbaar. Vanaf 12 mei staat het archief van Piet Paris centraal in een tentoonstelling, een monografie, een educatief project en een website (www.modekern.nl). Het project over het archief van Piet Paris is op 10 mei om 16.00 uur officieel van start met een live gestreamde introductie door Piet Paris via www.modekern.nl.

"Tekenen is mijn expressiemiddel om mode te duiden. De één doet het met tekst, de ander met fotografie. Ik doe het met tekenen"  Piet Paris.

FC_modekern_pietparis_460x310.pngFoto links: Piet Paris, Jil Sander, 2011. Gepubliceerd in L'Officiel. Foto rechts: Piet Paris, Louis Vuitton, 2013. Gepubliceerd in Vogue.

 Tentoonstelling
Van 12 mei tot en met 4 augustus 2013 is in Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) De kamers van Piet Paris; Mode-illustratie als ambacht, te zien, een tentoonstelling van het werk van mode- illustrator, art-director en productontwikkelaar Piet Paris. Deze tentoonstelling brengt de succesvolle carrière van Piet Paris naar voren met specifieke aandacht voor zijn unieke werkwijze en zijn ontwerpproces. Zijn archief, dat Paris heeft toegezegd aan Modekern, vormt daarbij de basis.

De kamers van Piet Paris. Mode-illustratie als ambacht gaat aan de hand van zijn archief in op de typerende werkwijze en de belangrijkste ontwikkeling die Piet Paris heeft doorgemaakt. De tentoonstelling belicht ook zijn bijzondere positie in de nationale en internationale mode-illustratie wereld. Oud en nieuw werk staat naast elkaar, speels vormgegeven door Paris zelf, wat het bezoek tot een beleving maakt.

Monografie Piet Paris
In aansluiting op de tentoonstelling verschijnt een monografie over Piet Paris (128 p. NL/ENG) gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek en interviews. Het is de achtste uitgave in in een serie van ArtEZ Press en het Modelectoraat van ArtEZ waarin (mode)ontwerpers en bedrijven centraal staan die belangrijk zijn geweest in de ontwikkeling van de Nederlandse en internationale mode.

Educatief modeproject
Modekern presenteert een educatief modeproject voor de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs en ROC. Het project biedt een algemene introductie op modevormgeving en zoomt vervolgens in op Piet Paris. Het materiaal is gratis beschikbaar via www.modekern.nl en eenvoudig in de klas te gebruiken. Vanaf 12 mei zijn er rondleidingen voor scholieren door de tentoonstelling.

Piet Paris archieven online
Vanaf 12 mei zijn de highlights uit het archief van Piet Paris te vinden op Modekern.nl. De website geeft uitleg over zijn werkwijze en carrière en is een belangrijke schakel naar het Gelders Archief dat op termijn het archief van Piet Paris inventariseert en digitaal ontsluit.

Over Modekern
Modekern, Instituut voor Mode-Erfgoed verzamelt, ontsluit, onderzoekt en presenteert de archieven van Nederlandse modeontwerpers van internationale betekenis met het doel de kennis over de moderne Nederlandse modegeschiedenis te vergroten en verder te ontwikkelen.
Modekern is een initiatief van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, het Gelders Archief en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, onderdeel van Het Nieuwe Instituut. Modekern maakt gebruik van de bestaande infrastructuur die uitgaat van eigen kracht en expertise. Modekern wordt ondersteund door de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland.


José Teunissen, lector mode bij ArtEZ en lid van de Raad van Toezicht Premsela en inspirator van het initiatief: "Samen met de Universiteit van Amsterdam, Saxion en de Radboud Universiteit doen we ook onderzoek naar de geschiedenis en identiteit van de Nederlandse mode "Dutch Fashion Identity in a Globalized World". De archieven van ontwerpers hebben we daarbij hard nodig. Nu moeten we steeds bij de ontwerper zelf aankloppen. Als Modekern de archieven beheert, spaart dat veel tijd en is de informatie gemakkelijk toegankelijk voor onderzoekers, studenten, leerlingen en andere geïnteresseerden.”

De ontwerpers in Modekern
De eerste ontwerpers die hun archief beschikbaar stellen, zijn Piet Paris, Spijkers en Spijkers en Alexander van Slobbe. Zij zijn allen cruciaal geweest in de ontwikkeling van de Nederlandse mode.

Piet Paris
Pieter ’t Hoen, alias Piet Paris, legde zich na zijn studie modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem toe op mode illustratie. Zijn herkenbare ‘klare lijn’ tekeningen met heldere kleuren komen tot stand door het inkleuren van stencils die hij samenstelt uit de meest perfecte delen van zijn schetsen. Zijn lijst opdrachtgevers is omvangrijk met daarop internationale tijdschriften als Vogue en W, Viktor & Rolf en het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth avenue. Hij ontwierp postzegels, lanceerde onlangs zijn eigen servies en was artistiek directeur van drie edities van de Arnhem Mode Biënnale. Ook is hij curator van het Arnhemse modehotel ‘Modez’ dat in augustus 2012 zijn deuren opent. Zie ook het DutchDFA Dutch Profile van Piet Paris.

Spijkers en Spijkers
De tweeling Riet en Truus Spijkers studeerde modevormgeving aan de Arnhemse Hogelschool voor de Kunsten (nu ArtEZ). Vanuit Arnhem runnen zij al meer dan tien jaar hun succesvolle label ‘Spijkers en Spijkers’ dat sinds 2012 vergezeld gaat van hun tweede, meer betaalbare lijn, ‘SIS’.  Telkens door een andere muze geïnspireerd, ontwerpen zij kleding voor de zelfbewuste vrouw. Iedere collectie begint met een jurk, het vrouwelijke kledingstuk bij uitstek. Door heldere lijnen en geometrische vormen te gebruiken komen krachtige, evenwichtige kledingstukken tot stand waarbij de zoektocht naar de perfecte vorm altijd de drijfveer is. Zie ook het DutchDFA Dutch Profile van Spijkers en Spijkers.

Alexander van Slobbe
Meer dan twintig jaar geleden startte Alexander van Slobbe samen met Nannet van der Kleijn het label ‘Orson & Bodil’. In de jaren negentig kwam hier het meer commerciële ‘So’ bij waarmee hij met name in Japan zeer succesvol was. De wens om kleinschaliger te werken en ook weer zelf kleding te maken bracht hem in 2003 tot het radicale besluit om te stoppen met So. Hij blies Orson + Bodil (nu met ‘+’-teken) nieuw leven in en keerde terug naar wat voor hem de kern van het ontwerpen is: het vormgeven van een ‘nieuwe luxe’ door alles weg te laten wat niet strikt noodzakelijk is. Met zijn conceptuele, minimalistische stijl en de toepassing van telkens nieuwe technieken slaagt Van Slobbe erin nieuwe archetypen te creëren die overeind blijven in de snel veranderlijke wereld van de mode. Zie ook het DutchDFA Dutch Profile van Alexander van Slobbe.

SPIJKERS en SPIJKERS, Autumn/Winter 2010/2011, foto: ALIQUE
 
Website Modekern
www.modekern.nl
 
Modekern in Design.nl Magazine
Download pdf