Share

Louis Kalff Instituut

Het Louis Kalff Instituut is een Eindhovens initiatief, en uniek in Nederland. Het is het eerste instituut dat zich exclusief toelegt op het bewaren en toegankelijk maken van bedreigde archieven van nationaal belangrijke industrieel ontwerpers. Het Louis Kalff Instituut is een samenwerkingsverband van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe), Design Cooperation Brainport, het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en Premsela.

Het instituut wordt gehuisvest bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Het Louis Kalff Instituut – genoemd naar ir. Louis Christiaan Kalff (1897-1976), meer dan veertig jaar het artistieke geweten van Philips - gaat archiefmateriaal van nationaal belangrijke productontwerpers ontsluiten en het gebruik ervan stimuleren door het digitaal beschikbaar stellen voor educatie, onderzoek en presentatie, in onder meer publicaties, lezingen en tentoonstellingen. Het Louis Kalff Instituut gaat zelf ook initiatieven ontplooien en bij voorkeur in samenwerking met andere organisaties.Op 15 april 2011 vond een startsymposium plaats in het Van Abbemuseum over het belang van het bewaren, bestuderen en presenteren van industriële productarchieven. Gastsprekers waren: Peter van Dam (biograaf Louis Kalff), Paul Mijksenaar (ontwerper), Timo de Rijk (VU/TU Delft), Mary-Ann Schreurs (wethouder innovatie, cultuur en openbare ruimte van de gemeente Eindhoven), Marie-Christine van der Sman (Nago), Job Meihuizen (Premsela) en Mienke Simon Thomas (Museum Boijmans Van Beuningen). Industrieel ontwerper Joop Istha (1933), die zijn carrière in de jaren vijftig bij Philips begon, droeg bij deze gelegenheid zijn archief over aan het Louis Kalff Instituut. Het nieuwe Louis Kalff Instituut ontving circa 4000 tekeningen van onder meer koelkasten, stofzuigers en wasmachines. Het Louis Kalff Instituut verwelkomde in het archief ook een kleine verzameling affiches van de naamgever, jarenlang de reclameman van Philips en bijvoorbeeld de bedenker van het Evoluon. Zijn werk staat volgend jaar centraal.


Louis Kalff Instituut
website
Gratis seminar het Bauhaus

Tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 24 juni 2012 organiseert het Louis Kalff Instituut, in samenwerking met Yksi Expo, een gratis seminar over het Bauhaus. Esther Cleven (conservator Bauhaus Museum) spreekt over de beginperiode en Herman van Bergeijk (TU Delft) vertelt over de hoogtijdagen van het Bauhaus.

Voor en na de lezingen kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling, waarin zichtbaar wordt gemaakt hoe invloedrijk het Bauhaus, de Duitse opleiding voor architecten, kunstenaars en ambachtslieden tot op de dag van vandaag is.

Zondag 24 juni, Auditorium Capital D (Strijp S), Torenallee 22-08, Eindhoven
14:00-16:00 uur (inloop 13:30 uur). Expositie 11:00-17:00 uur
Aanmelden via info@louiskalffinstituut.nl.