Share

Henriette Tilanus wint Lichting2013

Op dinsdagavond 16 juli heeft Henriëtte Tilanus Lichting 2013 supported by G-Star RAW gewonnen. In een spectaculaire catwalk show presenteerden 13 fashion graduates hun afstudeercollecties aan nationale en internationale mode professionals, waaronder een internationaal panel. De experts kozen Henriëtte Tilanus, afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, tot hét aanstormend modetalent van Nederland. De ‘G-Star RAW Talent Award’, bestaande uit een geldbedrag van €10.000,- en een backstage experience tijdens een internationaal G-Star event, werd uitgereikt door Remco de Nijs, Brand Manager van G-Star RAW. Op de website Lichting.nl staat de laatste informatie over Lichting 2013, het panel en diverse interviews.

Henriëtte Tilanus toonde haar afstudeercollectie ‘Let the dust settle in’, een collectie geïnspireerd op haar stijlicoon Lady Edith Sitwell, een Britse schrijfster bekend om haar excentrieke voorkomen. Experimentele textielbewerkingen kenmerken haar collectie: een met de hand tot ruit-patroon gebleekte denim, en abstracte bloemborduursels in goedkoop plastic en kostbare kralen. Haar experimenten zijn verwerkt in moderne collectie met een fris beeld – origineel en uitgesproken, maar ook draagbaar.

De winnaar werd gekozen door een gevarieerde groep van modeprofessionals en een vooraanstaand internationaal panel, uitgenodigd door Het Nieuwe Instituut. Dit jaar zijn dit Alexander Fury (Fashion Editor The Independent), Maarten van der Horst (designer en oud-Lichting deelnemer), Robb Young (journalist/consultant) en Stefan Siegel (NOT JUST A LABEL).

Het panel was lovend over de nieuwe lichting:

Alexander Fury: “Elke collectie die ik zag verraste me. Ik heb niets teleurstellend gezien. En, belangrijker anno nu, niets dat saai was.”

Maarten van der Horst: “Nederland heeft wederom aangegeven creatief nog lang niet bankroet te zijn.”

Robb Young: “Ik voorspel dat er onder de sterke karakters van de nieuwe Lichting zeker ontwerpers zijn die in het internationale circuit kunnen overleven.”

Stefan Siegel: “Deze 13 graduates representeren de class of 2013, een groep ontwerpers die de industrie zullen vormen, mits we ze de kans geven.”

 

lichtingkandidaten2013_460x310.png

 lichtingkandidaten2013_2_460x310.png

 


Genomineerde graduates 2013

Voor Lichting waren van elke academie de beste studenten ingestuurd.
De genomineerde graduates voor 2013 zijn:

Academie Beeldende Kunsten Maastricht
-    Anna Kathryn Gregor

AMFI Amsterdam Fashion Institute
-    Anne van den Bogaard
-    Jazz Kuipers

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten
-    Anneleen Bartels
-    Henriëtte Tilanus

Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam)
-    Duran Lantink
-    Nikki Milioni

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
-    Anbasja Blanken
-    Wenda Harmsen

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten den Haag
-    Dewi Bekker
-    Loekie Mulder

Willem de Kooning Academie (Rotterdam)
-    Katrien Baaij
-    Maartje van Hooij

Over Lichting
Lichting ontstond in 2007 als middel om de kloof tussen de academie en de mode-industrie te verkleinen. Elk jaar selecteren zeven hoofddocenten mode ieder hun twee meest veelbelovende studenten. De eerste editie van Lichting in 2007 werd gewonnen door ArtEZ' Ivo Mittelmeijer, gevolgd door student Anneloes van Osselaer van het AMFI in 2008. Winnaar van Lichting 2009 werd de Belgische Ann Boogaerts, die afgestudeerd is aan de modeafdeling van ArtEZ Arnhem. Winnaar van Lichting 2010 was Marije de Haan (Koninklijke Academie Beeldende Kunst Den Haag). In 2011 ging Sanne Schepers (ArtEZ) er met de prijs vandoor en in 2012 won Yvonne Kwok. Meer informatie en Lichtingcollecties uit eerdere jaren zijn beschikbaar op de website van Lichting.

Lichting 2013 is een project van HTNK, Amsterdam Fashion Week en Het Nieuwe Instituut in samenwerking met G-Star Raw.


De officiële website van Lichting
Klik hier voor www.lichting.nl