Share

Grafisch Erfgoedcentrum

In Amsterdam wordt een erfgoedcentrum voor grafisch ontwerp opgezet, met als standplaats de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, aan de Oude Turfmarkt in het hart van de stad. De basis van het Grafisch Erfgoedcentrum vormen de rijke collecties van de Bijzondere Collecties, aangevuld met de vormgevingsarchieven van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).
Premsela Fellow
Premsela hecht belang aan de theoretische en historische diepgang en analyse van de Nederlandse vormgeving. Daarom stellen we met de UvA een Premsela Fellow in, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De Fellow wordt als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Grafisch Erfgoedcentrum.
Onderzoek naar de ontwerpgeschiedenis in Nederland staat hierbij voorop. De ontwerpcultuur is diep geworteld in de cultuurgeschiedenis van Nederland en gaat terug tot de uitvinding van de boekdrukkunst. Met het onderzoek willen we de visuele beeldtaal verklaren en inzichtelijk maken voor het publiek.

Verzamelingen
Samen met andere partners, en in afstemming met landelijke erfgoedinstellingen zal het Erfgoedcentrum een relevante collectie (typo)grafische vormgeving en reclame in nationaal perspectief verzamelen en toegankelijk maken. Het op een geschikte manier digitaal toegankelijk maken van deze verzamelingen is een belangrijk onderdeel van het erfgoedcentrum.

Dit is een partnerproject van Bijzondere Collecties van de UvA, NAGO en Premsela.