Share

Dutch Fashion Council onderzoek

In opdracht van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en in samenwerking met Modint, onderzoekt Liesbeth in 't Hout de mogelijkheden om een Dutch Fashion Council op te richten.

Sinds enige jaren is er in de Nederlandse modewereld een discussie gaande over de noodzaak van een ‘Fashion Council' voor Nederland. Er is behoefte aan aan een stevige thuisbasis voor de mode in Nederland. Binnen dit council zal de verbinding tussen ontwerpers, modebedrijven, opleidingen, media, musea en de verschillende modeorganisaties en evenementen leiden tot optimale kwaliteit en internationale aandacht voor Nederlandse mode. Een investeringsfonds moet het Council versterken. Er zijn in de loop van de tijd verschillende pogingen ondernomen om een dergelijke organisatie op te zetten maar tot nu toe zonder duidelijk resultaat.

Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en MODINT, ondernemersorganisatie voor Mode, Interieur, Tapijt en Textiel, hebben besloten dit samen aan te gaan pakken. Zij vroegen Liesbeth in ’t Hout, voormalig directeur AMFI en Design Academy Eindhoven, onderzoek te doen naar de mogelijke doelen, taken en functies van een Dutch Fashion Council en de vorm die een dergelijk instituut in Nederland moet krijgen. Parallel hieraan wordt de haalbaarheid van een begeleidend investeringsfonds onderzocht. Het onderzoek met resultaten moet op 1 januari 2012 zijn afgerond.

Eén van de ontwerpers die Liesbeth in 't Hout sprak is Robbert Wefers Bettink van Studio Sober. Studio Sober werd in  2009 opgericht door Robbert Wefers Bettink en Cissy Noordeloos, kort nadat zij beiden afstudeerden aan het AMFI. De filosofie van Sober combineert vakmanschap, aandacht voor details en toewijding van een hoge kwaliteit. 

Studio Sober over de Dutch Fashion Council: "Wij verwachten van het Dutch Fashion Council dat het een autonome organisatie wordt die duidelijk steun verleent aan enkele ontwerpers en daarnaast beginnende ontwerpers handvaten en een netwerk biedt op het gebied van organisatie, financiën, presentatie en productie. Het Dutch Fashion Council moet een bakermat worden voor de Nederlandse mode en haar een duidelijk gezicht geven."  

Foto: Meine Klein
Plan Dutch Fashion Council
Download pdf