Share

Your Street: Eindhoven

Het straatleven veranderen, vergemakkelijken of zelfs verbeteren – dat staat centraal bij ontwerpwedstrijd Your Street. De internationale competitie daagt iedereen uit tot het bedenken van toepassingen en oplossingen voor de straat en openbare ruimte. De concepten verdienen een officiële presentatie tijdens Dutch Design Week. Voor de realisatie van de twee beste ideeën zijn geldbedragen van 10.000 en 5.000 euro beschikbaar.

Yourstreet2_460x310.png 

Wedstrijd
Iedereen kan meedoen. Creatieven, makers en denkers kunnen hun ideeën, toepassingen en oplossingen vanaf 18 juni online indienen via de website www.designindaba.com/yourstreet. Een relatie met Eindhoven is genoeg – de deelnemers hoeven niet in Eindhoven woon- of werkzaam te zijn: elke straat in de stad kan ‘de jouwe’ zijn.

Op basis van wedstrijdcriteria als haalbaarheid, mate van invloed op de omgeving en hoeveelheid mensen, en de esthetische waarde en innovatiewaarde van de concepten, start een selectieprocedure die de kwaliteit en relevantie in twee stappen moet waarborgen.

Your Street
Vorig jaar lanceerde festival Design Indaba de ontwerpwedstrijd Your Street in Kaapstad. Het project bleek in verschillende steden van Zuid-Afrika zo’n groot succes, dat het nu een vervolg krijgt in Eindhoven. De intentie is om het ook te laten landen in wereldsteden als Istanbul en New Delhi.

In samenwerking met de Zuid-Afrikaanse initiatiefnemer, dagen Capital D, Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en het Dutch Design Fashion Architecture programma, ontwerpers uit tot het bedenken en uitwerken van concepten ter verbetering van het Eindhovense straatleven en de openbare ruimte. “Vorige maand lanceerde Architectuur Centrum Eindhoven de Architecture Challenge Eindhoven. Ook zo’n initiatief op het gebied van probleemoplossend denken over sociaal maatschappelijke vraagstukken. Dit soort wedstrijden toont aan dat het denken als ontwerper hieraan een belangrijke bijdrage kan leveren,” aldus Robert Jan Marringa, Directeur Capital D. 

Selectieprocedure
Allereerst zal een onafhankelijke commissie het aantal aanmeldingen terugbrengen naar een selectie van tien. Een  jury, bestaande uit Christine Baan (Programma Directeur Dutch DFA), Ravi Naidoo (Oprichter en Algemeen Directeur Interactive Africa), Robert Jan Marringa (Directeur Capital D), Gitta Luijten (Directeur Premsela) en Mary-Ann Schreurs (wethouder van Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte gemeente Eindhoven), bepaalt vervolgens welke de drie meest waardevolle concepten zijn.

Dit drietal wordt in een expositie tijdens Dutch Design Week, van 20 tot 28 oktober 2012 in Eindhoven, aan het publiek gepresenteerd. Voor de realisatie en uitvoering van de twee beste concepten stellen Dutch DFA en gemeente Eindhoven bovendien bedragen van 10.000 (winnaar) en 5.000 (tweede plaats) euro beschikbaar.

foto: google maps