Share

Wool Diaries

Het Nieuwe Instituut presenteert samen met het TextielMuseum de tentoonstelling Highlights TextielLab: Wool Diaries. Voor dit bijzondere samenwerkingsproject werkten drie modeontwerpers met wol in het TextielLab: Borre Akkersdijk, Pauline van Dongen en Oda Pausma. Een creatief proces dat resulteerde in drie minicollecties met innovatieve en duurzame kledingstukken. Wool Diaries wordt mede mogelijk gemaakt door The Woolmark Company.

wool-diaries_hp_460x310.pngPauline van Dongen aan het werk in het TextielLab, foto: renevanderhulst.

Work in progress

Begin februari zijn de drie ontwerpers aan het werk gegaan in het TextielLab, onderdeel van het TextielMuseum in Tilburg. Hier werkten ze op geheel eigen wijze aan toepassingen van het materiaal wol. Hierna hebben de ontwerpers de ontwikkelde materialen in hun eigen ateliers omgezet tot minicollecties bestaande uit twee à drie innovatieve en duurzame kledingstukken.  

Tentoonstelling
Van zaterdag 27 april tot en met zondag 3 november 2013 worden de minicollecties tentoongesteld in het TextielMuseum. Naast de werken is er een film te zien waarin de kijker wordt meegenomen in het ontwerpproces. Bovendien bieden schetsen, samples en documenten inzicht in de werkwijze van de deelnemende modeontwerpers.

Modeontwerpers
De drie geselecteerde ontwerpers maken vernieuwend en grensoverschrijdend werk. Als criteria voor de selectie van de ontwerpers geldt dat zij recent afgestudeerd moeten zijn en minstens drie collecties op hun naam hebben staan. Doel van deze opdracht is de ontwerpers uit te dagen buiten hun eigen kaders te werken en innovatief, duurzaam werk te maken van wol.  

Borre Akkersdijk (Design Academy Eindhoven) won vorig jaar de MINI Young Designers Award. Hij werkt voor zijn label ByBorre nauw samen met een grafisch ontwerper en combineert oude technieken als breien met vernieuwende toepassingen. Pauline van Dongen (ArtEZ & Fashion Institute Arnhem) staat bekend om haar sculpturale ontwerpen waarin high-tech samenkomt met traditionele technieken en vakmanschap. De collecties van Oda Pausma (AMFI & Fashion Institute Arnhem), die in 2011 deelnam aan het prestigieuze festival Hyères, laten zich kenmerken door een vloeiend, vrouwelijk en sober handschrift.

Wool Diaries
In Wool Diaries staan drie thema’s centraal die een belangrijke rol spelen in de huidige mode-industrie: textielinnovatie, de waarde van mode (heritage) en duurzaamheid. Met deze ontwerpopdracht benadrukken Premsela en het TextielMuseum het belang van experiment, historisch onderzoek en de (vernieuwende) toepassing van wol en technieken.

Wool Diaries is een samenwerking tussen Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, onderdeel van Het Nieuwe Instituut, en het TextielMuseum en wordt mede mogelijk gemaakt door The Woolmark Company.  


Tentoonstelling Wool Diaries

Data: zaterdag 27 april tot en met zondag 3 november 2013

Opening: vrijdag 26 april 16-18.00 uur

Locatie: TextielMuseum Tilburg


Wool Diaries
Film Wool Diaries