Share

The White Lady Lectures

"If design frames life, design education forms the future" is de centrale dicatische strategie van de Design Academy Eindhoven en hoofdorganisator van de White Lady Lecture Programme in 2012. Dit laat duidelijk zien dat design zich niet langer alleen richt op "tools" en producten maar doordringt tot ons dagelijks leven en een cruciale rol speelt in een varieteit aan disciplines. Premsela ziet design als een daad van kritisch optimisme. Nieuwe ideeën moeten worden getest in het publieke domein door onderzoek, kritische feeback en studies naar economische haalbaarheid.

Explore; explain; exploit  
The White Lady programme richt zich op de culturele, sociale en economische context van design met lezingen en debatten. Het programma laat bekende design denkers en makers vanuit de design discipline en daarbuiten zien. Het doel is om te ontdekken hoe design is gerelateerd aan sociale ontwikkelingen en vice versa.

7 maart: Participatory & Interdisciplinair Research
Christian Nold & Mike Thompson

Hoe kunnen we de informatie gebruiken die we met ons eigen lichaam genereren? Deze vraag houd Christian Nold bezig. Om deze vraag te beantwoorden maakte hij "Bio Mapping". In plaats van technologie die zich voornamelijk bezig houd met veiligheidsvraagstukken en om ons gedrag te monitoren, ziet Nold mogelijkheden voor nieuwe "tools", zoals de Galvanic Skind Response, die mensen de mogelijkheid geeft om hun eigen bio-data te delen en te interpreteren. Een vergelijkbaar project is ontwikkeld door Mike Thompson, een reserach associate in het CRISP project. Thompson onderzoekt hoe stress gerelateerd aan de werkomgeving gemeten kan worden. Hiernaast geeft Thompson verschillende workshops met "tools" en instrumenten als "customer journey en stakeholder maps".

14 maart: Sensible Research
Sissel Tolhaas & Caro Verbeek

Ook al ademen we ongeveer 27.000 keer per dag, het blijft moeilijk voor ons om geuren te herkennen en te beschrijven. Sissel Tolhaas uit Noorwegen is een wereldberoemde geuren-expert die conceptuele geurenstudies ontwikkelt voor musea en grote merken als Coty. Tolhaas ontwikkelde een lexicon van nieuw ontwikkelde geuren termen genaamd: NASALO en wordt hierbij gehoplen door een geurenbibliotheek met ongeveer 7.000 geuren. Caro Verbeek verbonden aan het Rijksmuseum zal een inleiding geven op Tolhaas.

28 maart: This is Service Design Thinking: Reseach Tools!
Marck Stickdorn & Alex Akkas & Jonathan Wray

Opeens waren het buzzwords, Service Design en Design Thinking. Maar wat betekenen deze termen nu? Deze simpele vraag was de motivatie voor Marc Stickdorn om een boek te schrijven. "This is Service Design Thinking" probeert deze nieuwe methodologie voor het voetlicht te krijgen en beschrijft de achtergrond, processen en "tools", zoals blauwdrukken, "customer journeys en stakeholder maps".

De lezing van Marck Stickdorn wordt gevolgd door een discussie/gesprek tussen interaction Alex Zakkas en CRISP research associate Jonathan Wray. Zakkas is een nieuwsgierige observator van menselijke activiteiten. Hij houd van publieke kunst en het onderzoeken van verkeerde methodes.

11 april: Open Design Research!
John Boult & Twan Verdonck

John Boult, hoogleraar Design Strategy aan Brunel Universiteit, is van mening dat Open Design de beste manier is om innovatieve oplossingen te creëren. Om deze reden heeft hij de eerste masteropleiding in Engeland en Europa opgezet die zich op dit onderwerp richt. Tijdens de lezing zal Boult zijn onderzoeksmethodologie presenteren en een aantal interessante resultaten uitlichten. Daarnaast zal DAE Alumni student Twan Verdonck spreken over zijn bedrijf Neo Human Toys waarbij hij projecten initieert en producten ontwikkeld op basis van Open Design. 


9 mei: Meta & Slow Research!
Daniel van der Velden & Renee Boomkens

Metahaven, design en research studio van Vinca Kruk en Daniel van der Velden, reflecteert politieke en sociale kwesties door middel van provocerend design. Tegenwoordig is design uitgegroeid tot een machtig visueel instrument. Ook politieke denkers gebruiken designmiddelen om een identiteit te creëren. 
De vraag hoe transparant deze systemen zijn, heeft ertoe geleidt dat Metahaven het boek 'Uncorporate Identity' schreef. Deze lezing wordt gevolgd door Rene Boomkens. In zijn werk 'Topkitsch en slow science' waarschuwt Boomkers ervoor dat Universiteiten en wetenschappelijk onderzoek behandeld wordt als een economische kracht. Wat betekent dit voor onderzoek, de kritische rol van een wetenschapper? 

16 mei: Sustainism
Michiel Schwarz, Herman Miller, 2012 Architects, UNITHINGS en Markus Kayser

Michiel Schwarz, consultant en onderzoeker op het gebied van hedendaagse technologie cultuur, beweert in zijn boek 'Sustainism is the new modernism' dat we langzaam in een wereld veranderen waarbij we meer verbonden zijn, lokaal georiënteerd, digitaal en steeds meer duurzaam. Hoe ziet deze wereld eruit en wat betekent dit voor ontwerpers? Hoe betrek je deze manier van denken in het onderzoek? Tijdens deze lezing zullen architecten, ontwerpers, digitale ondernemers en cultuur onderzoekers spreken over deze nieuwe beweging en hoe je succesvol kunt werken in een groene wereld. Markus Kayser, Solar Sinter project 
In een wereld waar we steeds meer bezig zijn met vragen over energieproductie en grondstoftekorten, verkent dit project de mogelijkheden van woestijnproductie waarbij energie en materialen in overvloed aanwezig zijn. In het Solar Sinter Project Kayser experimenteert Markus Kayser met zonlicht en zand, deze gebruikt hij als grondstof van energie en materiaal voor de productie van glazen objecten met behulp van een 3D printing proces, dat de natuurlijke energie en materiaal combineert met high-tech productie-technologie.


Cesare Peeren, Jan Jongert 2012 architects
2012Architecten ontwerpt producten en gebouwen en ontwikkelt strategieën om de overgang naar een duurzame samenleving te vergemakkelijken. Ze ontwikkelen processen die de lokale uitwisseling en productie versterken, als een alternatief voor het transport van onze middelen, producten en onderdelen over de hele wereld. Het werk van 2012architecten laat zien dat afvalstromen en beperkte middelen een kans is voor innovatief design. 

UNITHINGS
UNITHINGS is een online platform van TU/e dat de studenten de mogelijkheid biedt om hun spullen van eerdere projecten en opdrachten uit te wisselen. Op deze manier kunnen studenten en medewerkers van de TU/e hun spullen aan bieden en spullen van anderen binnen de universiteit kopen.Wessel Breeuwsma / Herman Miller
'Herman Miller works for a better world around you'. Het internationaal georiënteerde design bedrijf gelooft in een reis naar duurzaamheid en ontwerpt producten met aandacht voor het milieu door gebruik te maken van duurzame bedrijfsprocessen en innovatieve technologieën. 

30 mei: Future Well Being Research
Grant Harrison & Research associates CRISP

'We design, speak and consult to inspire health' luidt de slogan van Future Well. 
Future Well gelooft in een systeem waarbij de consument betrokken wordt en helpt klanten gezondheidsproducten, diensten en ervaringen voor de juiste mensen op het juiste moment te creëren. Grant Harrison, een van de oprichters van Future Well, zal hierover spreken. Joris Visser, onderzoeker bij het CRISP project, onderzoekt hoe mobiliteit bij ouderen gestimuleerd kan worden en zal hierover spreken. Daarnaast zullen onderzoekers van het Gmotiv project spreken over hoe serieus spellen ingezet kunnen  worden om verslaafden te helpen sociale interactie of fysieke activiteiten te stimuleren.   

Photo: White Lady Lectures in the Designhuis
11 april: Open Design Research
John Boult en Twan Verdonck
28 March: Service Design
Stickdorn, Zakkas and Wray
14 March: Sensible Research
Sissel Tolhaas en Caro Verbeek
7 March:Participatory research
Christian Nold & Mike Thompson
Photo slideshow 7 maart
Bekijk slideshow

White lady lectures

Organisatie: 
Head: research/organisatie: Danielle Arets, knowledge transfer Design Academy Eindhvoen & associate reader Strategic Creativity (CRISP research project)
Project manager Premsela: Bart Heerdink