Share

The Perfect Cut

Tijdens de Istanbul Fashion Week, presenteerde Premsela op donderdag 11 oktober een nieuwe editie van The Perfect Cut in Istanbul, Turkije. Met dit keer een live interview met de toonaangevende filmmaker en fotograaf Zach Gold (USA) en het Nederlandse fotografenduo Petrovsky & Ramone.

The Perfect Cut is een publiek interview over de wisselwerking tussen mode en film. Een groeiend aantal modehuizen, bekende en jonge, nog onbekende modeontwerpers gebruiken film, video en online media om hun ontwerpen en visie vorm te geven, te verspreiden en te verkopen. Premsela nodigde in dit kader al eerder verschillende filmmakers en experts uit om hier inhoudelijk op in te gaan in lezingen en interviews, ondersteund door filmfragmenten. The Perfect Cut stimuleert hiermee (jonge) ontwerpers om na te denken over de manier waarop zij nieuwe presentatievormen kunnen gebruiken om zich te profileren en hun werk te promoten.

De gasten tijdens Istanbul Fashion Week
Zach Gold fotografeerde en maakte films voor o.a. A.F. Vandevorst, Nom de Guerre, Issey Miyake en Iris van Herpen (voor de tentoonstelling Basic Instincts). Vogue kenmerkte een van zijn films als "the beginning of a whole new genre of entertainment; fashion cinema".

Het fotografenduo Petrovsky&Ramone, bestaande uit Petra van Bennekum en Morena Westerik, maakt foto- en filmreportages voor (inter)nationale magazines over mode en meer. Hun rauwe stijl geeft de beelden een documentair karakter. Ze zoeken grenzen op in fotografisch en bewegend beeld en reizen de hele wereld over voor fotoshoots, van het Midden-Oosten naar Afrika en de Verenigde Staten.

Ece Sukan, fashion & Style director Vogue Turkey, nam het interview af samen met Erkem Savaskan, docent Design Cultuur aan de Bilgi Universiteit. In The Perfect Cut Istanbul werd de huidige positie van ‘fashion film’ in Turkije geanalyseerd in vergelijking met Nederland.

Het project is tot stand gekomen in het kader van het DutchDFA programma en wordt gezamenlijk met het Istanbul Moda Akademisi neergezet tijdens Istanbul Fashion Week.

Wisselwerking mode en film

De creativiteit van modeontwerpers heeft al heel lang weerklank gevonden in de kunsten en, vooral door kostuumontwerp, in de filmwereld. Video en online toepassingen hebben een impuls gegeven aan de mogelijkheden voor ontwerpers en modehuizen om zich in artistiek opzicht op nieuwe manieren te profileren en te ontwikkelen. Hierdoor is de wisselwerking tussen onafhankelijke filmmakers en modehuizen met name de laatste jaren enorm toegenomen. Films die onder andere vertoond werden zijn First Spring van de Chinese kunstenaar Yang Fudong gemaakt voor Prada en Wonderwood van de Brits-Amerikaanse animatiefilmers Quay Brothers gemaakt voor Comme des Garçons. Verder was ook de documentaire Pyuupiru 2001-2008 van Daishi Matsunaga over het werk en leven van deze Japanse modeontwerper en transgender-kunstenaar te zien.Eerdere lezingen


In de zomer van 2011 waren modeontwerpster Carri Munden (Cassette Playa, UK) en fotograaf Michael James O'Brien te gast. De interviews vonden plaats bij NAiM/ Bureau Europa. The Perfect Cut: Maastricht edition werd georganiseerd in het kader van Out of Fashion: Maastricht Edition. De tentoonstelling Out of Fashion, naar concept van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Glamcult Studio, was van 14 mei 2011 tot 26 juni 2011 te zien in het NAiM/ Bureau Europa te Maastricht.  

In januari 2011 organiseerde Premsela in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de eerste interviews in de serie The Perfect Cut. Fotograaf Dino Dinco, filmmaker Zach Gold, SHOWstudio directeur Alexander Fury en art director en image maker Marc Ascoli vertelden hun verhaal over de wisselwerking tussen mode en film. Fotograaf Ari Versluis verzorgde een inleiding bij de lezingen van Dino Dinco en Alexander Fury, en interviewde Zach Gold en Marc Ascoli. 


Fotograaf Dino Dinco vertelde over zijn autonome werk en de rol die hij heeft gespeeld in de oprichting van het You Wear it well festival. Hij vertoonde onder andere zijn film El Abuelo in De Unie. Filmmaker Zach Gold sprak over de film String Theory die hij onlangs maakte voor het Belgische modehuis A.F. Vandevorst. Ook werkte hij voor Nom de Guerre en Issey Miyake. Alexander Fury is de directeur van SHOWstudio, een digitaal platform dat onder andere is opgezet voor de verspreiding van dergelijke films. Hij verzorgde een presentatie in De Unie. Hij liet meerdere films zien waaronder Gareth Pugh's film voor zijn SS2011 collectie door Ruth Hogben.

De laatste spreker was art director Marc Ascoli. Hij vertelde over het belang van art direction en zijn werk voor verschillende modelabels door de jaren heen. Na dit interview vertoonde het IFFR onder andere de film Claremont van Ari Marcopoulos voor Adam Kimmel. Foto: FACE OFF, Zach Gold
The Perfect Cut Istanbul
Interview Petrovsky & Ramone
The Perfect Cut 10 dec 2011
Interview Stephane Raynor
The Perfect Cut 10 juni 2011
Video Michael James O'Brien
The Perfect Cut 27 mei 2011
Interview Cassette Playa
The Perfect Cut 5 feb 2011
Interview Marc Ascoli
The Perfect Cut 28 jan 2011
Interview Zach Gold
Slideshow The Perfect Cut
Foto's lezing Dino Dinco