Share

Skating & the city

In 2000 werd in de middenberm van de Westblaak in Rotterdam een skatepark geopend. Het was het grootste en meest vooruitstrevende skatepark van Nederland. Ruim 13 jaar later is het park hard aan vernieuwing toe. Nadat eerdere pogingen van de gemeente strandden, kreeg Het Nieuwe Instituut de opdracht om het proces te begeleiden dat moet leiden tot een breed gedragen, nieuw ontwerp voor de plek. 

Met een publieke bijeenkomst in Skatepark Westblaak, Westblaak 86 in Rotterdam, wordt op maandag 12 augustus het startschot gegeven van een serie ontwerpworkshops.

Op maandag 12 augustus vertellen de ontwerpers van enkele legendarische skateplekken over de laatste inzichten op het gebied van het ontwerp van skateplekken en geven tevens hun visie op de relatie tussen skaten en de stad. Discussieer mee met de internationale ontwerpers Tony Bracali (USA), Janne Saario (SF) & Søren Nordal Enevoldsen (DK). Vanaf 17.00 uur in Het Nieuwe Instituut.

Geen andere sport is zo verbonden met de stad als skaten. Het is bij uitstek een stedelijke sport. Hét domein van de skater is de openbare ruimte van de stad, de straat dus. Omwille van de veiligheid probeert men de skater daar echter zoveel mogelijk uit te weren. Ze zijn aangewezen op speciaal ingerichte skateparken die niet zelden aan de randen van steden zijn gelegen. 

Aanvankelijk waren skateparken niet meer dan samenstellingen van uit voorraad leverbare skatetoestellen, te bestellen uit een catalogus. In de laatste jaren is een kentering zichtbaar waarbij het ontwerp van de parken steeds meer het domein is geworden van stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. De nieuwe parken gaan een hechte relatie aan met hun omgeving, waarbij de skatetoestellen worden geïntegreerd in het stadslandschap.

Op verzoek van de skaters worden deze parken ook steeds vaker ontworpen als normale publieke ruimte; als ware het de stukken stad waar zij tot voor kort uit werden geweerd. Dit nieuwe perspectief staat centraal tijdens de bijeenkomst en de voorbeelden die worden getoond dienen voor Het Nieuwe Instituut als inspiratie voor het ontwerp van een nieuwe skatepark aan de Westblaak. Sprekers

Tony Bracali (USA) won de opdracht om een nieuw publiek skatepark te ontwerpen voor de stad Philadelphia, Paine Park, waarmee de skate functie van het beroemde Love Park vervangen werd. Het project is met lovende kritieken ontvangen door skaters en niet-skaters. Na zijn carrière als pro skater heeft Janne Saario (SF) een bureau voor landschapsarchitectuur opgericht met als doel publieke ruimte te ontwerpen voor skateboarden. Een skateboard-achtergrond lijkt vrij uniek voor een landschapsarchitect en geeft een geheel nieuw perspectief op het vakgebied.Søren Nordal Enevoldsen (DK) is de ontwerper van de onlangs geopende en internationaal geprezen Rabalderparken. Rabalderparken wordt deze drainage functie combineren met een recreatief park. Hij ontwierp ook Fælledparken skatepark. Het skatepark is een van de grootste skateparken van Europa. Het park is een multifunctioneel park, met daarin street gebieden, kom gebieden, vert ramp en een grote zit / hang out ruimte voor toeschouwers en bezoekers.Paines Park. Foto: Tony Bracali
Praktische informatie


Datum: maandag 12 augustus
Aanvang: 17:00 uur
Locatie: Skatepark Westblaak
Adres: Westblaak 86, Rotterdam

Toegang: gratis, bij voorkeur even aanmelden
Voertaal: Engels