Share

Ontknoping Rotterdam designprijs

De winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 is Rietveld Landscape met Vacant NL, where architecture meets ideas. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, overhandigde op zondag 12 februari 2012 de prijs in Museum Boijmans Van Beuningen. De Premsela Publieksprijs ging naar het Vlaamsch Broodhuys.

DW_RDP_Genomineerden_1_460x310.jpg.l.n.r.: Bart Hess, Dimitri Roels, Catalogtree en Piet Hein Eek

DW_RDP_Genomineerden_3_460x310.jpg

v.l.n.r.: Pieke Bergmans, NRC Media en Philips


DW_RDP_Genomineerden_2_460x310.jpgv.l.n.r.: Ester van de Wiel, Jeanne van Heeswijk, Mattijs Munnik en Monique van Heist

Premsela Publieksprijs
Vijf scouts nomineerden in totaal vijftien projecten die de afgelopen maanden te zien waren in een grote overzichtstentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Het publiek kon via internet stemmen op hun favoriete design voor de Premsela Publieksprijs. Deze werd overtuigend gewonnen door het Vlaamsch Broodhuys met 30% van de stemmen. Scout Matthijs van Dijk nomineerde het Vlaamsch Broodhuys vanwege 'de kwaliteit en de verscheidenheid van het brood dat zij maken. Daarnaast omdat zij naast het product brood inzien dat een winkel-formule rondom brood goed past binnen deze op hol geslagen samenleving.'  

Juryrapport
De Rotterdam designprijs werd door internationale jury unaniem toegekend aan Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. Dit project was eerder al te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. De installatie visualiseert de omvang van de leegstand in Nederland en roept de overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot het heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie. De jury schrijft; 'De brede opvatting van het begrip design, dat uit alle genomineerden spreekt, is in dit ene project samengebald. Zo is er sprake van een sociale en culturele invalshoek, integratie van verschillende disciplines, en vormen van ontwerpen gekoppeld aan samenwerking met diverse partijen. Daarnaast is het een manifest dat perspectief biedt: het is geslaagd als visualisatie, installatie én politiek signaal.' Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. De jury bestond uit Susan Szenasy, hoofdredacteur van Metropolis Magazine (NY), Sebastian Wrong, ontwerper en creatief directeur van Established and Sons, en Lars Müller, grafisch ontwerper en uitgever van Lars Müller Publisher.

Nominaties
Dit jaar waren de scouts Aziz Bekkaoui, Sophie Krier, Matthijs van Dijk, Blom & Moors en Joost Grootens. Zij droegen op persoonlijke titel elk drie genomineerden aan. De volgende vijftien ontwerpen en ontwerpers waren kanshebber voor de Rotterdam designprijs - in alfabetische volgorde:

-Bart Hess - diverse projecten
-Catalogtree - Touchdoc Money & Speed - Inside The Black Box
-Dimitri Roels - Vlaamsch Broodhuys
-Ester van de Wiel - Eetbaar Landschap, NuHier, Werkplaats Buijtenland
-Hans Gremmen - Diverse fotoboeken en projecten
-Jeanne van Heeswijk - Freehouse
-Matthijs Munnik - Microscopic Opera
-Monique van Heist - Hellofashion
-NRC Media - NRC Handelsblad en NRC Next
-Philips - MyAmbiance LED-lampen
-Pieke Bergmans - Light Blubs en inrichting Llove Hotel
-Piet Hein Eek - De Fabriek
-Rietveld Landscape - Vacant NL 'where architecture meets ideas'
-Rogier van der Heide - Diverse lichtprojecten
-Waag Society - Open design

Lees hier de uitgebreide argumentaties van de scouts. 

Organisatie
De Rotterdam designprijs 2011 is een samenwerking van Stichting Designprijs Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode. De editie van 2011 staat onder artistieke leiding van Joanna van der Zanden. De Rotterdam designprijs 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.

v.l.n.r.: Rietveld Landscape, Rogier van der Heijde, Waag Society en Hans Gremmen
De jury over de genomineerden
Bekijk hier het jurydebat
Interviews tijdens Object
DW_RDP_Interview3_220x137-5.pngVoorafgaand aan de uitreiking van de Rotterdam designprijs 2011 en de Premsela Publieksprijs, interviewde journalist Jan de Bruin ontwerpers, journalisten en curatoren op Object Rotterdam. Bekijk de interviews tijdens Object Rotterdam op Vimeo.com

Avro: Is Dit Nu Design?

In Avro's Kunstuur was in Is Dit Nu Design? een verslag te zien waarin de scouts hun nominaties voorstelde en verdedigde. Zaterdag 18 februari is tussen 17:00 en 18:00 de laatste aflevering te zien. Alle afleveringen zijn terug te zien op de website van de Avro.


 
Foto's talkshow
Bekijk slideshow

Foto's van de opening
Bekijk slideshow