Share

Pioneers of Industrial Culture

Tijdens de zevende editie van de serie Pioneers of Industrial Culture sprak journalist Tracy Metz met Renny Ramakers, directeur van Droog. Het interview vond plaats op donderdag 12 juli (18.00 u) in het Vitra Design Museum in Weil am Rhein. Luister nu via iTunes het hele interview na.

In een tijd waarin de designwereld regelmatig lijkt te moeten kiezen tussen cultuur of industrie, wil Premsela ontwerpers voor het voetlicht brengen die deze twee schijnbaar gescheiden werelden in hun werk overtuigend verbinden. Renny Ramakers is een van deze mensen. Interviewer Tracy Metz sprak met Ramakers over hoe zij de afgelopen 20 jaar bijgedragen heeft aan de discussie over de toekomst van design. Ook spraken ze over haar niet te stoppen drang om te observeren, betwisten en vernieuwen. 

Droog ontwikkelt producten, projecten en events over de hele wereld. Dit doen ze in samenwerking met ontwerpers, opdrachtgevers en partners. Vanaf de start van de organisatie in 1993 is Droog (Droog Design) een pionier in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor design. Behalve de talloze spraakmakende producten die in de stal van Droog zijn ontstaan heeft de organisatie ook met tentoonstellingen en evenementen een stempel gedrukt op Nederlandse vormgeving, de Nederlandse designmethode en het begrip Dutch Design.

DW_pioneers_TM&RR2_460x310.jpgRenny Ramakers en Tracy Metz. Foto: Barbara Kern

Interviewreeks 
Pioneers of Industrial Culture
Het interview met Renny Ramakers is onderdeel van Premsela's serie Pioneers of Industrial Culture, een interviewreeks tegen de achtergrond van ons veranderende industriële landschap. Wereldwijd is dit landschap aan verandering onderhevig. Mondialisering, digitalisering en de opkomst van industriële reuzen als China en India leiden tot schaalvergroting, machtsconcentraties en nieuwe verhoudingen tussen de wereldmachten. De klimaatscrisis vraagt om een andere omgang met grondstoffen en hulpbronnen. Tegelijk spreken maatschappijkritische organisaties en regeringen fabrikanten steeds vaker aan op hun sociale verantwoordelijkheid. Mondige consumenten willen zeggenschap in het ontwerpproces. Langzaam verdwijnt de oude cultuur die gekenmerkt werd door anonieme massaproductie en worden de contouren van een nieuwe, industriële cultuur zichtbaar.  

Deze ontwikkelingen dwingen ontwerpers tot het heroverwegen van hun positie. Oude dilemma’s die de Victoriaanse Willam Morris al verwoordde, winnen opnieuw aan actualiteit en vragen om actuele antwoorden. Hoe ontstaat er een nieuw evenwicht tussen massaproductie en ambacht, tussen anonimiteit en individualiteit, mondialisering en lokale tradities? Werkt een ontwerper voor een elite of voor iedereen? Hoe wordt de consument bij het ontwerpproces betrokken? En welke rol spelen arbeidsplezier, milieuvervuiling en sociale ongelijkheid in het productieproces?

Eerdere gasten in de reeks waren de ontwerpers Konstantin Grcic, Wim Crouwel, Michele De Lucchi, Gijs Bakker, Thomas Widdershoven en Angus Hyland. De interviews zijn als podcast via iTunes te beluisteren.

Tracy Metz interviewt Renny Ramakers. Foto: Barbara Kern
 
Podcasts

PRE_050_PodCast_Icon_Website_DEF_HR.jpg

Beluister hier via iTunes de interviews met Angus Hyland, Michele De Lucchi, Gijs Bakker,  Thomas Widdershoven, Wim Crouwel en Konstantin Grcic.


 
Renny Ramakers en Tracy Metz
Bekijk slideshow

 
Angus Hyland
Meer informatie

Konstantin Grcic
Meer informatie

Wim Crouwel
Meer informatie

Thomas Widdershoven
meer informatie

Gijs Bakker
Meer informatie

Michele De Lucchi
Meer informatie