Share

Symposium Me Craft/You Industry

Premsela organiseerde op vrijdag 27 januari 2012 in het Zuiderzeemuseum Me Craft/You Industry; Symposium over de maakbare toekomst van de industrie. Het symposium onderzoekt designprocessen van toen en nu en kijkt naar de toekomst van het 'werklandschap', een centraal begrip in het gedachtegoed van Rianne Makkink en Jurgen Bey. Zij cureerden de tentoonstelling NIJVER|heden, de evolutie van de ambachten, die nog tot 12 februari in Enkhuizen te zien is.

In de visie van Makkink en Bey (Studio Makkink & Bey) zullen we nijverheid namelijk in kunnen zetten om het industriële landschap vorm te geven en te werken aan kleinschalige, locale innovatie en industrie. Het symposium onderzoekt de verschillende relaties tussen industrie en ambacht en de betekenis van industriële en ambachtelijke processen van vroeger en nu. Een van de sprekers was kunsthistoricus, kunstenaar en curator Iftikhar Dadi (Cornell University, VS): 'We staan nu voor de spannende uitdaging om het ambacht te definiëren en te verbeelden als een praktijk die de dominante productiewijze onderbreekt en nieuwe productievormen van de toekomst genereert'. (Land of Water #4)

Programma
Premsela ontwikkelde het symposium in samenwerking met het Zuiderzeemuseum en Jurgen Bey. Ontwerper en researcher Sophie Krier verzorgde het programma met, naast Iftikhar Dadi, onder andere filosoof Henk Oosterling (verbonden aan de Erasmus Universiteit en initiatiefnemer van Rotterdam Vakmanstad), architect, designer en researcher Fiona Raby (partner Dunne & Raby. London) researcher en programma coördinator Christiaan Bolck (Wageningen UR, afdeling Biobased Products), software ontwikkelaar, schrijver and hacker Smári McCarthy (IJsland) en ontwerper en directeur Sandberg Instituut, Jurgen Bey. Daarnaast waren een aantal tentoongestelde ontwerpers aanwezig om naar aanleiding van hun werk te discussiëren: Sonja Bäumel, Kieren Jones, Dries Verbruggen (Unfold), Hanna-Lisette Wiesener (Trikoton), Sarah van Gameren (Studio Glithero) en Simone Farresin (Forma Fantasma). Dadi verzorgde (wegens ziekte) via Skype een korte lezing vanuit Amerika. De PDF hiervan en video's van de andere presentaties staan nu online (zie hiernaast).

Tentoonstelling NIJVER|Heden
Samenstellers Rianne Makkink en Jurgen Bey laten in NIJVER|heden met werk van diverse ontwerpers zien hoe de historische ambachten in het voormalige Zuiderzeegebied zijn geëvolueerd en hoe ze het hedendaags ontwerp en de industriële processen beïnvloeden. Energievoorraden slinken, de berg afval wordt hoger en steeds meer land wordt bebouwd. De ontwerpers in NIJVER|Heden zijn ieder op hun eigen manier bezig met het bedenken van oplossingen voor deze problematiek. De tentoonstelling is te zien van vrijdag 27 mei 2011 tot zondag 12 februari 2012. Premsela ondersteunde het vooronderzoek voor de tentoonstelling.

Publicatie
De tentoonstelling en het symposium vormen de basis voor een publicatie waar Premsela aan meewerkt en bijdraagt. Daarin wordt het gedachtegoed van Studio Makkink & Bey over het werklandschap van de toekomst in een bredere context geplaatst.

Foto door Lizzy Kalisvaart
Bekijk lezingen en debatten
Bekijk de videoregistratie van de Me Craft/You Industry-lezingen en -debatten op Vimeo.com.

Foto's van het MC/YI Symposium
Bekijk slideshow

 
Presentatie Iftikhar Dadi
Download hier de tekst (PDF)

Zonder industrie geen ambacht
Download interview met I. Dadi (PDF)

 
Studio Makkink & Bey
www.studiomakkinkbey.nl
Pagina NIJVER|heden op site ZZM
'De evolutie van ambachten'