Fashion & Technology

Op 19 november 2010 organiseerde Premsela een symposium tijdens STRP, festival for art & technology in Eindhoven. Met lezingen en discussies door ontwerper Gerrit Uittenbogaard (G+N), hoogleraar Paul Kiekens (Universiteit Gent, vakgroep Textielkunde), Simone de Waart (TU Eindhoven & Material Sense), Ger Brinks (lector Saxion, Smart Functional Materials) en de Australische kunstenaar Lucy McRae over de rol die technologie kan spelen in het huidige en toekomstige modebeeld. Laura Niño, werkzaam bij Philips design en zelfstandig consultant, leidde de discussie. Momenteel wordt er een vervolgtraject uitgezet met de winnaar Marit Kleijnjan.
In alle ontwerpdisciplines wordt technologie steeds belangrijker, kijk bijvoorbeeld naar de Knotted Chair van Marcel Wanders of de Bone Chair van Joris Laarman. Door technologie innoveert het design. In de mode is technologie echter vooral te zien in twee uitersten. Aan de ene kant de kunstenaar die vooral een statement wil maken door middel van een jurk van ledlampjes, aan de andere kant is er de technologie die verborgen zit in een synthetische vezel die de dikte heeft van een haar. Mode draait om techniek, vakmanschap en ambacht. Waarom houden ze zich zelden bezig met de nieuwe mogelijkheden en technologische ontwikkelingen in hun vakgebied?

Ontwikkelingen mode en technologie

Inmiddels is er wel op verschillende manieren onderzoek gedaan naar technologische toepassingen in de mode. Tijdens het symposium gaven we een samenvatting van deze ontwikkelingen tot nu toe. Daarnaast gingen we onder andere in op de rol die onderwijs speelt of zou kunnen spelen in de implementatie van technologie en de wijze waarop studenten in het ontwerpproces staan. Met name in de discussie tussen Gerrit Uittenbogaard en Simone de Waart kwam naar voren hoe belangrijk de rol van het onderwijs is in het implementeren van dergelijke processen in de ontwerppraktijk van jonge ontwerpers. Professor Paul Kiekens liet zien hoe weinig modestudenten vaak weten van de eigenschappen van vezels, terwijl zij wel kleding maken. Lector Smart Functional Materials Ger Brinks (Saxion) pleitte voor de toekomst van nano-technologie en gaf recente voorbeelden van nieuwe technieken.

Ontwerpopdracht KABK
In het kader van dit symposium organiseerde Premsela, in samenwerking met Gerrit Uittenbogaard (G+N), een ontwerpopdracht waarbij alumni van de KABK (Den Haag) een ontwerpvraagstuk probeerden op te lossen. Op deze manier daagden we ze uit om op een vernieuwende manier naar mode & technologie te kijken. Deelnemers waren: Annemarije van Harten, Janneke Lemmers, Lidewij Corstiaans, Patti Fonseca, Amber Anthe Scholten, Layla Kuhnen, Marit Kleijnjan, Tessa Wagenvoort en Sarena Huizinga.

Op STRP waren de werken van de alumni op 19 november 2010 te zien.

Marit Kleijnjan won met haar onderzoek naar geuren de eerste prijs, een begeleidingstraject om haar idee verder uit te werken. Dit project zal Premsela in de loop van 2011 - 2012 begeleiden en uitzetten bij verschillende experts in de textielindustrie.

 
Fashion & Technology
Videoverslag Kasimir Szekeres
Symposium Fashion & Technology
Foto's van Kasimir Szekeres

Georgette Koning over Fashion & Technology
Artikel in NRC
Synposis Fashion & Technology
Report by Leonieke Rammelt

Eerdere fora over mode

Eerder vonden binnen het Fashion Culture programma de fora Evolving Excellence en Re-shaping Attitudes plaats. Bekijk hieronder de videoverslagen.


Evolving Excellence
Bekijk hier de video
Re-Shaping Attitudes
Panellid over haar werk